:

:

TV Most

clock

Oktobar 15, 2015   12:05

0

129

Svetska banka ne podržava opšte povećanje plata

Direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verhijen rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da Svetska banka ne podržava opšte povećanje plata, već samo povećanja za one koji su objektivno nedovoljno plaćeni.

"Ono do čega nam je stalo je da sistem plata bude reformisan na strukturan način. Ima mnogo anomalija, želimo predviljiv sistem, a opšte povećanje plata bi samo povećalo i anomalije koje postoje i zbog toga se zalažemo za selektivno povećanje", kaže Verhijen.

Ističe da treba rešiti još jedan broj pitanja, posebno usvajanje zakona koji reguliše sistem plata u javnom sektoru.

"Taj zakon bi trebalo da bude sporeveden do 1. januara sledeće godine i to je vrlo bitan uslov kako bi se nastavilo napred", napominje direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verhijen.

Kaže da uštede ne bi trebalo da budu samo u pogledu plata već i u pogledu robe i usluga.

"Recimo, sa ministrom zdravlja se razgovaralo o tome da se uštede naprave i kod farmaceutskih nabavki", ističe Verhijen.

Dodaje da Svetska banka podržava to što Srbija radi analizu javnog sektora.

"Problem je višak zaposlenih, mnogo više zaposlenih na rukovodećim pozicijama u javnom sektoru nego u drugim zemljama i to je jedan prema četiri u Srbiji, a premalo zaposlenih ima u sektoru robe i usluga", kaže Verhijen.

Objašnjava da su menadžeri glavni problem i da blokiraju sistem.

"Menadžment jeste problem i menadžeri ne blokiraju samo reforme već i čuvaju neke informacije i tako usporavaju privatizaciju", napominje Toni Verhijen.

Kaže da strateškim preduzećima koja vlada hoće da privatizuje treba dobar paket koji bi se ponudio investitorima.

"Ako investitori ne veruju menadžerima, teško će doći", ističe Verhijen.

Verhijen je ocenio da je vlada uradila dobru stvar sa "Železarom Smederevo" i da je zainteresovanost investitora za tu kompaniju povećana.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva