:

:

TV Most

clock

Januar 27, 2015   14:20

0

216

Svetosavska izložba u Muzeju Vuka i Dositeja

Težeći da se on predstavi zainteresovanima na što celovitiji način na izložbi su mesto pronašla i raritetna izdanja Domentijanovog Žitija Svetog Simeona i Svetog Save i Stematografija Hristofora Žefarovića, koje se čuvaju u okviru bibliotečkog fonda Muzeja Vuka i Dositeja.

Na tematskoj izložbi, otvorenoj povodom Dana Svetog Save predstavljene su odabrane kopije fresaka na kojima se nalazi taj prosvetitelj, a koje se nalaze u fondu Galerije fresaka.

V.d. direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković podsetila je da su radovi i na trećoj fazi sanacije Muzeja Vuka i Dositeja završeni u skladu sa planiranom dinamikom čime su uslovi čuvanja i izlaganja kulturnih dobara u tom muzeju usklađeni sa savremenim muzeološkim standardima.

"Osigurano je njegovo trajanje i obezbeđeni su uslovi za očuvanje svesti o značaju prve srpske prosvetne ustanove, veličini Dositeja, našeg prvog književnika koji je započeo borbu za uvođenje srpskog narodnog jezika u književnost i pregnuću Vuka, velikog reformatora srpskog jezika i tvorca jednog od najsavršenijih pisama", rekla je ona.

Brešković je dodala da je cilj ove izložbe da se ukaže na ulogu i na važnost koje za obrazovanje i kulturu u Srbiji imao njihov prethodnik, Sava Nemanjić.

Vd direktora Muzeja Vuka i Dositeja Eliana Gavrilović rekla je da ta ustanova treba da obeleži detinjstvo svakog školarca iz Beograda, Srbije, ali i inostanstva.

"Programi koje radimo dobijaju svoj puni smisao upravo u ovom prostoru koji je uz dosta truda i napora svih koji su učestvovali u rekonstrukciji prilagođen najmlađima", istakla je ona i dodala da uprkos tome, neće biti zapostavljena ni starija publika za koju planiraju dodatne programe.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva