:

:

TV Most

clock

Oktobar 03, 2015   12:05

0

156

Svetinje na KiM pripadaju srpskom narodu

"To najbolje govori čije je to duhovno i kulturno nasleđe", rekao je Teodosije u Nišu, gde je služio Svetu liturgiju povodom početka nove školske akademske godine i dodao da mnogi imaju planove i želje, a da će se tek videti koliko će se to nekome ostvariti.

Vladika Todosije, koji zamenjuje niškog episkopa Jovana, rekao je novinarima da je velika diplomatska aktivnost Srbije, povodom zahteva za prijem Kosova u Unesko, kao i da Crkva čini ono što je moguće.

"Sila Boga ne moli, ako neko nešto i uradi i donese nekakvu odluku koja nama sada nije po volji i nije korisna, to ne znači da će tako biti svagda" , kazao je Teodosije.

Prema njegovim rečima, od svega je najvažnije da pravoslavni Srbi imaju Kosovo i Metohiju u svom srcu, jer Kosovo i Metohija nije samo geografski pojam.

Napomenuvši da je SPC, sveštenstvo, monaštvo i "preostali verni narod, ostao da živi na prostoru Kosova i Metohije", Teodosije je rekao da su crkve i hramovi, a naročito oni pod zaštitom Uneska, kao što su Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, Gračanica i Bogorodica Ljeviška, u liturgijskoj funkciji.

"To nisu samo spomenici kulture da bi neko mogao sada da ih prisvoji i kaže - sad je to moje. Vrlo je bitno da su oni u funkciji, vrlo je bitno da smo mi molitveno prisutni i najbitnije od svega je da smo rešeni da istrajemo i da opstanemo na tim prostorima", rekao je Teodosije.

On je napomenuo da mu je jako drago da zamenjuje episkopa niškog Jovana, da pomogne i predstavlja nišku eparhiju kao susednu raško-prizrenskoj.

Teodosije je rekao da je episkop Jovan zatražio odsustvo i da je odluku da on upravlja niškom eparhijom do redovnog zasedanja Sabora doneo Sinod.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva