:

:

TV Most

clock

Novembar 14, 2015   12:05

0

113

Svet šokiran napadima, podrška Parizu

Šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer bio je i sam na stadionu u Parizu kada je došlo do napada. Rekao je da je užasnut i potresen i Francuskoj je izrazio podršku Berlina, kao i kancelarka Angela Merkel.

"Duboko sam pogođena vestima i fotografijama iz Pariza. Moje misli su u ovim trenucima kod žrtava očito terorističkog napada, članova njihovih porodica, kao i svih ljudi u Parizu", rekla je Merkelova, preneli su mediji.

Predsednik SAD Barak Obama rekao je večeras da su teroristički napadi u Parizu napad na "celokupno čovečanstvo". Rekao je da američki narod saoseća sa Francuzima jer je "prošao kroz to".

I ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je duboko saučešće zbog napada i uputio reči solidarnosti Olandu i čitavom francuskom narodu, rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

"Događaji u Parizu su monstruozni, Rusija deli patnju Francuske", rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručuje da je Alijansa uz Francusku i da "terorizam neće pobediti demokratiju".

Savet bezbednosti UN takođe je osudio napad koji naziva varvarskim i kukavičkim. I Generalni sekretar UN Ban Kimun osudio je "terorističke napade dostojne prezira" u Parizu.

Predsedavajući OEBS-u i ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić i generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer osudili su napade.

"Mi najoštrije osuđujemo seriju gnusnih i kukavičkih akata terorizma protiv civila i nasumično nasilje koje je pogodilo vašu zemlju. Budite sigurni da sve članice OEBS-a stoje uz vas u ovom času i dele uverenje da nijedan politički razlog nikada ne može opravdati ovako gnusna dela", naveo je Dačić.

Turska koja je ovoga vikenda domaćin samita G20 složila se sa američkom administracijom da su teroristički napadi u Parizu zločin protiv čovečnosti i obećala punu saradnju sa Francuskom i njenim saveznicima u borbi protiv terorizma.

"Ovi napadi nisu samo protiv francuskog naroda, već protiv čitavog čovečanstva, demokratije, slobode i univerzalnih vrednosti", navodi se iz Kancelarije turskog premijera Ahmeta Davutoglua posle serije napada u Francuske gde je ubijeno najmanje 120 ljudi.

U saopštenju se dodaje da Turska blisko sarađuje sa Francuskom i drugim savezničkim zemljama u borbi protiv terorizma. "Turska će se boriti (protiv terorizma) s punom odlučnošsću", obećala je zvanična Ankara, prenela je agencija Rojters.

Iranski predsednik Hasan Rohani otkazao je posetu Francuskoj zbog napada, saopšteno je iz iranskog Ministarstva spoljnih poslova.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva