:

:

TV Most

Foto: RTS, printscreen

clock

April 26, 2018   12:05

0

124

Svet iščekuje susret Kima i Muna


Kada Kim Džong Un pređe crtu vojnog razgraničenja, biće prvi severnokorejski lider koji je stao na tlo Južne Koreje još od okončanja ratnih sukoba sredinom pedesetih godina prošlog veka.


 


Pripremila Dragana Vukelić


Na samit vodi devetočlanu delegaciju u kojoj je i njegova sestra, bliska saradnica, koja ga je zastupala na Zimskim olimpijskim igrama.


 


"Sastav delegacije Severne Koreje pokazuje da će važno mesto imati pitanja denuklearizacije, postizanja trajnog mira i smanjenje napetosti između Severne i Južne Koreje", ukazuje Im Džong Seok, šef Kabineta predsednika Južne Koreje.


 


Za razliku od prethodnih susreta, u Kuću mira ući će zajedno. Promenjen je nameštaj – jedan od drugog biće udaljeni dva metra i 18 milimetara, što simbolizuje godinu održavanja samita.


 


Kao simbol mira i napretka, zasadiće drvo bora na liniji demarkacije, a koristiće zemlju i vodu iz obe Koreje.


 


Slede izjave, a zatim večera koja će biti poslužena u posuđu iz oba dela Korejskog poluostrva.


 


"Obojica očekuju konkretne rezultate. Za Južnu Koreju je najvažnije obezbeđivanje trajnog mira, za Severnu Koreju ublažavanje i ukidanje sankcija", napominje Erik Talmadž iz agencije Asošijeted pres.


 


Istorijski događaj pratiće 2.800 medijskih radnika, u glavnom pres-centru u predgrađu Seula. Veliki broj stanovnika Južne Koreje prekinuće svakodnevne aktivnosti zbog događaja za istoriju.


 


"Moja generacija je zbog političkog haosa mnogo propatila, nadam se da nove generacije neće to doživeti", kaže jedan građanin.


 


Samit u Kući mira uvod je u još jedan, od koga svet mnogo očekuje. Donald Tramp razmatra tri ili četiri datuma i pet lokacija za susret sa severnokorejskim liderom, mada kaže da je i dalje neizvesno da li će ga biti.


 


Američki obaveštajci prikupljaju sve informacije o Kimu, kako bi napravili njegov profil i sa svim detaljima upoznali američkog predsednika, kao što to uvek čine uoči važnih pregovora.


 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva