:

:

TV Most

clock

Avgust 21, 2017   12:05

0

223

Svet filma oprašta se od Džerija Luisa

„Džeri Luis je bio majstor svog zanata“, rekao je reditelj Martin Skorseze i dodao da je bio vizionar i veliki umetnik. „Bio je izvanredan čovek s kojim sam imao čast da radim. To je bilo nezaobravno iskustvo“, istakao je Skorseze u čijem je filmu Kralj komedije glumio Luis.

Glumac Robert de Niro je rekao da je Luis bio njegov prijatelj koji je pod stare dane zadržao smisao za humor. „Nedostajaće nam. Bio je začetnik američke komedije“, naglasio je De Niro.

Bela kuća je izdala saopštenje u kojem se navodi da je Džeri Luis bio jedan od najvećih komičara i humanista. „Luis nas je zasmejavao više od pola veka dok je njegov dobrotvorni rad uticao na milione ljudi“, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Komičar Džim Keri, koji je ranije otvoreno rekao da mu je Luis glavna inspiracija, rekao je da je preminuli glumac bio neprikosnoveni genije. „Ja postojim kao glumac jer je on postojao“, rekao je Keri.

Novinar Lari King je rekao da je Luis bio majstor komedije i neverovatni glumac.

Džeri Luis, kojem je pravo ime bilo Džozef Levič rođen je u Njuarku 16. marta 1926, i osim glumom bavio se i pisanjem scenarija i režiranjem.

Glumac je postao popularan tokom četrdesetih i pedesetih godina 20. veka kao član dvojca Martin-Luis, zajedno s pevačem i glumcem Dinom Martinom.

Režirao je nekoliko ostvarenja među kojima su The Ladies Man 1961. godine, The Errand Boy (1962), i najčuveniji The Nutty Professor (1963).

Kao profesor filma na Univerzitetu Južne Kalifornije snimio je film Which Way to the Front kao omaž legendarnom Čarliju Čaplinu.

Pored filmskih aktivnosti, Luis, otac sedmoro dece, bavio se dobrotvornim radom i pomagao je fizičkim i mentalno hedikepiranim osobama, posebno u borbi protiv mišićne distrofije. Zbog tih aktivnosti bio je imenovan i za dobitnika Nobelove nagrade za mir.

Luis je jednom prilikom praveći smešne grimase rekao da „ne može da bude ozbiljan čovek koji ima večito devet godina“.

Jedan od najuspešnijih holivudskih komičara, Džeri Luis, preminuo je u 92. godini u svom domu u Las Vegasu.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva