:

:

TV Most

clock

Jun 25, 2017   12:05

0

115

Švedska zamenjuje "jastrebe" zbog ruskih "iskandera"

Švedske snage za protivvazdušnu odbranu trenutno imaju "Rajteonove" sisteme "mim-23 houk" (jastreb) a oni će verovatno biti zamenjeni.

"Iako je moguće modifikovati ili unaprediti stare sisteme, postoji limit. U tom smislu, možemo se saglasiti da "jastreb" postaje star", rekao je portparol švedskih PVO snaga Karl Sjorstrand.

Dodao je da švedske snage moraju da budu sposobne da odbrane zemlju od svih mogućih pretnji, u koje ne spadaju samo avioni.

"Na primer, postoje balistički projektili. Rakete "iskander" su stacionirane u Kalinjigradu. One predstavljaju potencijalnu pretnju Gotlandu i našoj prestonici. U tom slučaju potreban je bolji sistem od "jastreba"", objasnio je Sjorstrand.

Sistem "iskander-M" uveden je u rusku vojsku 2013. godine i ima domet do 500 kilometara. Ove godine, vojska je premestila rakete u Kalinjingrad, koji je u "sendviču" između članica NATO-a Poljske i Litvanije. Ministar odbrane je rekao da je relokacija bila neophodna kako bi se suprotstavili masovnom gomilanju NATO snaga na ruskim granicama.

Zvaničnici poručuju da je u ovom trenutku ključno za Švedsku da modernizuje PVO sisteme. Moguće opcije su američki "mim-104 patriot" kao i francusko-italijanski SAMP/T, sistem srednjeg dometa.

"Sigurno će to biti neki od skupljih sistema, ali neće biti tako skup kao što je "gripen", rekao je menadžer vojnih programa Joakim Levin, aludirajući na avion "jas 39 gripen", višenamenski lovac koga proizvodi kompanija "Sab".

U svakom slučaju, biće potrebno vreme da se novi sistemi isporuče i spreme za operativnu upotrebu. Švedska vojska će morati i da obuči ljude za rukovanje novim sistemom.

"Naš cilj je da prve isporuke stignu do 2020. godine", rekao je Levin.

"Mim-23" je PVO sistem srednjeg dometa originalno namenjen za dejstvo protiv aviona koji lete na srednjim i nižim visinama. Tokom vremena, imao je modernizacije koje su uključivale mogućnost dejstva protiv raketa kao i nadogradnju radara.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva