:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

April 22, 2018   12:05

0

211

Svedoci iz Dume tvrde da nije bilo hemijskog napada


Međunarodni inspektori su obišli bolnicu u Dumi, odakle su početkom meseca stigli dramatični snimci građana kojima se ukazuje prva pomoć mlazovima vode posle hemijskog napada. Razgovarali su sa lekarima, bolničarima i stanovnicima.




"Dim ili prašina su aktivirali akutnu astmu. Negovali smo pacijente zbog akutne astme, nisu imali ni jedan simptom trovanja hemikalijama", tvrdi lekar bolnice u Dumi Malik el Nažar.



Bolničar iz Dume Jasar Adavi navodi da je sve bilo puno prašine usled vojnih dejstava, i da je bilo i mnogo ranjenika.



"Onda su od spolja došli neki ljudi, verovatno Beli šlemovi, sa gas maskama i počeli da viču da se upravo dogodio hemijski napad. Oni su počeli da se prskaju vodom a bolesnici su se uspaničili pa su polivali i sebe i svoju decu. Mi to nismo mogli da kontrolišemo", objašnjava Jasar Adavi.



Građani govore o višemesečnoj opsadi, žrtvama usled razmene artiljerijske vatre, ali niko nije video nijedan napad hemijskim oružjem.



"Mi se svi poznajemo, živimo zajedno. Niko od nas nije bio napadnut bojnim otrovom. To su sve zakuvali oni Beli šlemovi i pobunjenici, ti su nam uništili zemlju", kaže jedan građanin Dume.



Prikupljeni uzorci će biti analizirani u laboratorijama Organizacije za zabranu hemijskog oružja. Za to vreme, vladine snage i njeni saveznici nastavili su bombardovanje opkoljene enklave južno od Damaska koju drže pripadnici takozvane Islamske države i druge džihadističke grupe.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva