:

:

TV Most

clock

Jun 02, 2017   12:05

0

138

Svečano otvoren Drugi Svesrpski samit u Švajcarskoj

Na otvaranju Samita, istaknuta je snažna podrška Vlade Srbije daljem povezivanju matice sa dijasporom, te poručeno da je dijaspora veoma važna za dalji razvoj srpske privrede.

"U ime Vlade i dosadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, a sada predsednika Srbije, došli smo da podržimo Drugi Svesrpski sabor srpske akademske i poslovne zajednice za koji smatramo da je veoma važna ideja i koja je prvi put materijalizovana prošle godine, a ovo je svojevrsni startap projekat umrežavanja srpske dijaspore i matice", rekao je na otvaranju Samita savetnik u Vladi Srbije za dijasporu Vladimir Božović.

Prema Božovićevim rečima, ovaj projekat je značajan za unapređenje inače dobrih bilateralnih odnosa Švajcarske i Srbije, a odnos dve zemlje je u protekle četiri godine napredovao, ističe on, kroz 12 međusobnih bilateralnih poseta državnika.

"Ove godine Udruženje srpskih privrednika Švajcarske je poseban fokus stavilo na saradnju srpskih i švajcarskih privrednika, a Vlada Srbije je tu da ih ohrabri i podrži. Ako je prošli vek bio vek velikog srpskog stradanja kroz ratove, neka ovo bude vek našeg povezivanja, vek konekcije ljudi i ideja, a od naše volje da to razumemo i snage da to sprovedemo, zavisiće i budući uspeh Srbije", istakao je Božović.

Prema njegovim rečima, na Samitu će biti predstavljen jedinstven projekat "Tišina" koji govori o 410 srpskih manastira, autora Predraga Stojića, a fokus u narednim danima održavanja manifestacije su ekonomija, ali i kultura i obrazovanje.

U okviru Samita održaće se u toku dana i privredni sajam "EXPO 2017" koji je okupio oko 60 izlagača iz Srbije i dijaspore, a učesnici će na sajmu narednih dana predstaviti svoje proizvode, projekte i poslovne planove.

Prema najavi organizatora, biće organizovana i četiri foruma: Poslovni forum Srbija - Švajcarska koji se održava danas, kao i Biznis forum dijaspore Poslovnog saveta za dijasporu PKS-a, medijski i akademski forumi, koji su predviđeni drugog dana Samita.

Ambasadorka Srbije u Švajcarskoj Snežana Janković, istakla je da su ovo prvi ozbiljni koraci osnaživanja veza dijaspore Švajcarske sa maticom, ali da je potrebno u narednom periodu snažnije zalaganje svih institucija kako u Srbiji tako i u Švajcarskoj kako bi se ovaj i slični događaji unapredili.

"Inicijativa za ovaj Samit potekla je iz dijaspore, a mi kao ambasada se naravno trudimo da podržimo takve inicijative jer doprinose povezivanju i promociji privrede. Ovo su prvi koraci, ali tu treba još truda kako bi se okupio veći broj švajcarskih privrednika koji bi posetili Samit. Ideja je plemenita, a Vlada Srbije će ovakve ideje i dalje podržavati jer smatramo da je dobra za naše dalje bilateralne odnose", rekla je Jankovićeva.

Svesrpski samit koji se održava drugu godinu zaredom je nacionalni projekat koji na jednom mestu okuplja privrednike, poslovne asocijacije, bankare, naučnike, profesore i umetnike iz Srbije i dijaspore, rekli su u Privrednoj komori Srbije.

Grad Loznica kao pokrovitelj ovogodišnjeg sajma predstavio je svoje brendove, turističku ponudu i mogućnosti za investiranje.

Ministarstvo spoljnih poslova, Odeljenje za migracionu politiku i dijasporu je u okviru svojih nadležnosti takođe podržalo inicijativu Udruženja srpskih privrednika iz Švajcarske za održavanje ovog događaja.

Sajam u Švajcarskom Gradu Ditikon održava se u Gradskoj hali "Dietikon" i traje do 4. juna.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva