:

:

TV Most

clock

Mart 06, 2017   12:05

0

206

Svečano otvaranje 24. Kopaonik biznis foruma

Na skupu, koji u martu tradicionalno organizuju Savez ekonomista Srbije (84, SES) i Udruženje korporativnih direktora Srbije, učestvovaće, prema najavama organizatora, oko 1.000 stručnjaka, visokih državnih zvaničnika, predstavnika akademske zajednice i korporativnog sektora iz zemlje, regiona, ali i sveta.

Kako je najavljeno, Kopaonik biznis forum će prvi put ugostiti šefa misije Međunarodnog monetarnog fonda za Srbiju (84, MMF) DŽejmsa Rufa, u okviru zvaničnog programa, a prisustvovaće i direktorka Svetske banke za zapadni Balkan Elen Goldstin.

Tokom tri dana trajanja foruma, od 7. do 9. marta, Forum će biti i mesto susreta ambasadora Rusije, Nemačke, Švajcarske, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država i Holandije.

Planirano je i da drugog dana forumu prisustvuje i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Na ovogodišnjem samitu biće definisana očekivanja ekonomista i biznismena u pogledu budućeg toka reformi, a koja će zatim biti sučeljena sa planovima koje će predstaviti kreatori ekonomske i monetarne politike, istakao je predsednik SES Aleksandar Vlahović.

On je dodao da će se na "srpskom Davosu" čuti "Alegro, ma non tropo", što znači brzo u reforme, ali ne prebrzo sa povećanjem javne potrošnje, a biće reči i o onom što je urađeno 2015. i 2016. na planu makrofiskalne stabilizacije, rasta privrede, industrijske proizvodnje...

Cilj ovogodišnjeg Kopaonik biznis foruma, osim isticanja pozitivnih rezultata fiskalne konsolidacije, jeste i da ohrabri vladu da mnogo odlučnije u narednom periodu implementira mere strukturnih reformi, rekao je Vlahović.

Forum će pratiti 130 akreditovanih novinara, a medijski partner je Novinska agencija Tanjug, dok će televizija N1 obezbediti direktan prenos najvećeg broja panela i sesija.

Predsednik Udruženja korporativnih direktora Srbije Dragan Đuričin objasnio je da Kopaonik biznis forum treba da promoviše Srbiju, da je pokaže našem okruženju, ali i svetskom, kao i da razumemo šta su trenutni problemi globalne privrede i svetske politike.

On je istakao da je uloga foruma i da pomogne da razumemo kakvo je naše relativno mesto u odnosu na druge, da znamo šta su trenutni ciljevi, ali i da imamo dobar nivo agilnosti da popravimo situaciju razmišljajući o sopstvenim interesima, ne narušavajući interese šireg i globalnog okruženja.

Na trodnevnom skupu u hotelu Grand na Kopaoniku biće održano 20 panela, tri plenarne sesije, četiri specijalna događaja i dve panel prezentacije

Programski odbor Foruma predvideo je raspravu u okviru tri oblasti - Inteligentne investicije kao nova agilnost vlade posle fiskalne konsolidacije, zatim Program realizacije reformi: Razvoj infrastrukture, restruktuiranje javnog sektora i pametan rast, i Održivi i inkluzivni razvoj: Perspektiva industrijskih politika. Na forumu će prvi put biti prezentovan Izveštaj EBRD-a o tranziciji za 2016. i 2017.

Kopaonik bi ove godine trebalo da bude i mesto susreta svih predsednika regionalnih privrednih komora - Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, kao i kosovske komore.

Zaključci ovogodišnjeg Foruma biće sumirani u dokumentu "Kopaonik konsenzus 2017".

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva