:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Mart 31, 2015   12:05

0

151

Svečano obeležen Dan Sterijinog pozorja

Vršilac dužnosti direktora Sterijinog pozorja Miroslav Miki Radonjić, pozdravljajući goste, istakao je da je čitava ova godina u znaku obeležavanja velikog jubileja Pozorja, 60. festivala koji će biti održan krajem maja i početkom juna.

Podsetivši da je Sterijino pozorje osnovano 29. marta 1956. godine on je rekao da su ta institucija i istoimeni festival uspeli da opstanu kroz burna vremena u proteklih šest decenija, istakavši ponos na tu bogatu tradiciju.

Radonjić je napomenuo da su u Sterijinom pozorju duboko svesni tradicije na kojoj ono počiva, koju je ustanovio Jovan Sterija Popović, kao i one koja je uspostavljena pre šest decenija.

"Trudimo se da se ne osramotimo pred onima koji nas gledaju iz prošlosti, odnosno pred onima koji su osnovali ovu instituciju i festival ali smo takođe duboko svesni i situacije u kojoj danas živimo i pokušavamo da pomirimo ono što je tradicija i ono što je budućnost", izjavio je Radonjić novinarima.

On je naglasio da će Sterijino pozorje i ubuduće nastojati da bude vrhunski organizovano, da na svojim festivalima prikaže sve ono što je relevantno u našoj pozorišnoj umetnosti, kao i u okruženju i šire, ali afirmišući u prvom redu domaću dramsku književnost i nacionalno pozorište.

U tu svrhu ustanovljena je i nagrada Sterijinog pozorja za savremeni domaći dramski tekst, čiji je laureat za minulu godinu Olga Dimitrijević za tekst "Kako je dobro videti te opet", jednoglasnom odlukom žirija u kojem su Ana Tasić (predsednica), Nikita Milivojević i Miloš Latinović.

Izrazivši zadovoljstvo što je dobila to ugledno priznanje Dimitrijevićeva je izjavila novinarima da je za dramske pisce i spisateljice važno i lepo kad dobiju nagrade "i zbog simboličnog kapitala koji ide s nagradom".

Kroz ovakvu vrstu nagrade, osvojene na konkursu, "dobijamo i priliku da možemo da nastavimo svoj rad i da se razvijamo, u umetničkom smislu", rekla je ona.

Radonjić i direktor "Gomeksa" Goran Kovačević potpisali su ugovor o sponzorstvu, na osnovu kojeg će ta zrenjaninska kompinija nastaviti da finansijski pomaže festival Sterijino pozorje.

Kovačević je tim povodom istakao da je za kompaniju na čijem je čelu važno to što je postala prepoznata kao neko ko pomaže kulturu jer, kako je ocenio, kultura je verovatno najugroženiji deo našeg društva.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva