:

:

TV Most

clock

Novembar 22, 2016   12:05

0

180

Svečano obeležen Dan Narodnog pozorišta

Na mestu Stambol kapije 1868. godine nikao je hram kulture koji je danas svečano obeležio 148 godina rada bez prekida, čak i u vreme rata.

Narodno pozorište nagradilo je najuspešniju predstavu sezone Šilerovu "Mariju Stjuart" u režiji Miloša Lolića kao i najbolju glumicu Nadu Šargin za ulogu Kraljice Elizabete kojoj je uručena nagrada "Raša Plaović".

"Celog svog glumačkog života se mora učiti, raditi na sebi, ne može se sve do kraja naučiti ali baš zato treba sve više i više učiti. Meni je to vrlo blisko i sad kad sam čitala više o njemu ovih dana dopalo mi se što je tako razmišljao i tako gledao na profesiju", kaže glumica Nada Šargin.

Juče konstituisan Upravni odbor, ove kulturne nacionalne kuće u skladu sa Ministarstvom kulture uliva nadu u rešenje pitanja postavljanja upravnika.

"Konkurs će biti javno raspisan do kraja novembra, a kasnije u skladu sa procedurama mesec dana za prijavu, mesec dana za odlučivanje. Tako da sam sasvim siguran da će do kraja januara ili polovine februara, Nacionalni teatar imati upravnika izabranog na konkursu kako to zakon nalaže", kaže ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Sa prosečno 15 premijera i 150.000 gledalaca godišnje, Narodno pozorište ne menja kurs.

"Uspesi koji se tiču repertoara, sjajnog prijema kod publike naših predstava, velikog broja nagrada koje smo osvojili na mnogim domaćim i međunarodnim festivalima. To je zapravo najvažnija i najznačajnija stvar za svako pozorište, da njihov repertoar ima kod publike uspeha", kaže v. d. Upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić.

Protokol o umetničko - tehničkoj saradnji sa Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada i premijera "Đani Skiki", Pučinijeva opera , takođe su obeležile ovaj dan.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva