:

:

TV Most

clock

Maj 15, 2018   12:05

0

135

Svečana sednica Pokrajinske vlade


Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da su Sremski Karlovci važno mesto za istoriju srpskog naroda, ali i za njegovu budućnost.



Mirović je naveo da će već od juna biti obezbeđena sredstva iz budžeta Pokrajinske vlade, a u januaru iz republičke.



"To će omogućiti da počnemo obnovu i zaštitu značajnih objekata u Sremskim Karlovcima, ali i veća ulaganja u obrazovanje i razvoj turizma", rekao je Mirović nakon svečane sednice Pokrajinske vlade.



Ministar za kulturu i informisanje Vladan Vukosavljević rekao je da se na današnji dan spojila velika energija lokalne samouprave, pokrajinske i republičke vlasti da se očuva i gaji "velika slava Sremskih Karlovaca".



Naglasio je da je čuvena gimnazija u Sremskim Karlovcima činila osnovu elite srpskog naroda u 19. veku, te da je ulaganje u Karlovce "vraćanje duga prošlim generacijama, i pravljenje temelja za buduće generacije".



"Očekujem da će ova velika energija vrlo brzo početi da daje dugoročne rezultate, a Ministarstvo kulture će u tome biti veran saveznik", rekao je Vukosavljević.



Parijarh Irinej služio je liturgiju u Sabornoj crkvi u Sremskim Karlovcima

Parijarh Irinej služio je liturgiju u Sabornoj crkvi u Sremskim Karlovcima



Predsednik opštine Sremski Karlovci Nenad Milenković rekao je da će 2018. godina biti krupnim slovima zapisana u istoriji i bitna koliko i 1848. godina.



"Osnivanje budžetskog fonda na današnjoj sednici predstavlja veliki korak i veoma je značajno kako za stanovnike naše opštine, tako i za Srbiju", rekao je Milenković.



Patrijarh Irinej služio je liturgiju u Sabornoj crkvi u Sremskim Karlovcima kao deo svečanosti povodom obeležavanja 170 godina od osnivanja Srpske Vojvodine.



Srpska Vojvodina je bila srpski autonomni region u okviru Austrijskog carstva, a sastojala se od Banata, Bačke, Srema i Baranje. Proglašena je na Majskoj skupštini od 13. do 15. maja 1848. godine u Sremskim Karlovcima i postojala do 1849. godine, kada je transformisana u novu krunovinu Austrijskog carstva nazvanu Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva