:

:

TV Most

clock

Avgust 08, 2017   12:05

0

197

Sve više posla za građevinare

Na Voždovcu vredni neimari grade 70.000 kvadratnih metara stambeno-poslovnog prostora.

"Imamo zaštitnu opremu, radi se osam sati, neki put do deset, zavisno ako treba neki posao da se završi", kaže Petar Jovičić, pomoćni radnik.

Njegov kolega Jovan Prijović kaže da posla ima više i da su bolji uslovi rada.

"Posla ima više i redovne su plate pod broj jedan, a pod broj dva prijavljen sam. Imam socijalno, stan, jedino što nemam godišnji, to jedino", navodi Prijović.

Građevinski bum Srbija je doživela od 2003. do 2008. godine, a onda je došlo do pada zbog ekonomske krize. U poslednje tri godine građevinski sektor je oživeo.

"Svi znamo kada se građevinarstvo budi da se događa nešto dobro, što će reći da smo na dobrom putu da stignemo 2006, 2007, 2008, 2009. godinu što je bio u nekih zadnjih 15-20 godina pik u ovoj našoj branši", ističe Dragana Žarković-Kostić, projekt menadžer "Voždove kapije".

U Privrednoj komori Srbije kažu da se više radi i gradi, ali da su naše firme uglavnom podizvođači stranih kompanija, jer nemaju bankarske garancije. Sve je manje velikih građevinskih firmi koje mogu da projektuju, izgrade i rekonstruišu kapitalne radove, a nedostaje i stručnjaka.

"Najbolje radnike imate od iskustva i od struke koji su već zašli u šestu deceniju. Vi nemate situaciju da se taj mlađi kadar obnavlja, zašto? Pa građevinarstvo je nešto što se obavlja u najtežim uslovima. Kiša, sneg, sunce, terenski posao", naglašava Aleksandar Popović, savetnik Privredne komora Srbije.

Statistički podaci govore da je građevinarstvo u punom zamahu, posebno niskogradnja, gde je zbog izgradnje koridora povećan obim posla. Sa druge strane, nezadovoljni materijalnim i socijalnim položajem građevinara, sindikati upozoravaju da iskusni građevinci odlaze u bogatije zemlje.

"Naši radnici se sele u Zapadnu Evropu, sele se u Rusiju, čak i u Afriku. A sve to zbog toga što su privatni građevinski preduzetnici ili vlasnici preduzeća utrostručili svoje profite, a radnike ostavili sa starim platama", tvrdi Saša Torlaković, predsednik Samostalnog sindikata građevinara Srbije.

Posledice migracija su slabija produktivnost zbog nestručnosti, kao i veći broj povreda priučenih pomoćnih radnika, koji prema statistikama najčešće i stradaju. Vlada planira unapređenje građevinskog sektora uvođenjem dualnog obrazovanja, uz nove investicije i kapitalne građevinske i infrastrukturne projekte.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva