:

:

TV Most

clock

Jul 23, 2015   12:05

0

187

Sve više migranata u Kanjiži, izbila prva tuča

Situacija u Kanjiži je vanredna, ne na papiru, ali zato u parkovima u centru opštine svakako jeste. Više stotina migranata svaki dan preplavi centar opštine, čak su i kafići puni. Predsednik Skupštine danas je dočekao prvu isporuku mobilnih kontejnera, pomoć Vlade Srbije.

"Donesen je prvi kontingent sanitarnih kontejnera. To su četiri kontejnera koja se sastavljaju u jedno. To je prvi korak, još očekujemo dve-tri isporuke kojima ćemo obezbediti dnevno 150 do 200 lica koja su u proceduri, a koje "vadimo" sa javnih površina", kaže predsednik Skupštine opštine Kanjiža Robert Lacko.

Predstavnici Crvenog krsta Kanjiže svakodnevno obilaze migrante:

"U ovoj situaciji pokušavamo da izmirimo humanitarne potrebe migranata, to jest delimo vodu, još hranu ne, ali možda ćemo i to za koji dan da delimo", ističe sekretarka Crvenog krsta Kanjiže Monika Česko.

Lokalna prodavnica prilagodila se novim kupcima, pa je na vratima arapski natpis: "Ne primamo evre, samo dinare". Pred kamere neće, ali priznaju da im je promet zbog migranata povećan. Ipak, nisu svi srećni zbog novih kupaca, kao ni drugi Kanjižani.

U opštini kažu da vanredna situacija za sada neće biti proglašena, ali da im je potrebna vanredna pomoć.

"Potrebna su nam sredstva. Ako imamo sredstva – i finansijska i u materijalu, mi možemo rešavati situaciju. Potrebno je i ljudstvo", rekao je Lacko.

Osim u mobilnim kontejnerima, u kojima će biti smešteni žene i deca, Ministarstvo pravde odobrilo je Kanjiži da zgradu nekadašnjeg suda iskoristi za privremeni smeštaj migranata.

Iz dana u dan, broj migranata u Kanjiži sve je veći. Ovde je danas izbila i prva tuča među njima, pa stanovnici brinu da situacija ne izmakne kontroli.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva