:

:

TV Most

clock

April 13, 2015   14:50

0

193

Sve veći broj žalbi na mobilne operatere



Potrošači sve češće imaju problem sa pretplatom za mobilnu telefoniju, velikom potrošnjom u romingu, ugovornim paketima uz koje se dobija i telefon.

Predsednica Centra za zaštitu potrošača Vera Vida kaže za RTS da je najveći problem što potrošači ne mogu da ostvare direktan kontakt sa pružiocima usluga mobilnih operatera.

Dodaje da potrošači zovu kol-centre koje ne mogu da dobiju, a onda stupaju u kontakt sa Centrom za zaštitu potrošača. Odgovor od pružioca, kaže, teško se dobija.

"Potrošači se najviše žale na pakete za koje sam sigurna da im nisu jasni", kaže Vida.

Žalbe će se smanjiti, dodaje Vida, tako što će trgovci pružiti sve informacije kupcu i ističe da i potrošač mora da se raspita.

"Mi imamo prosečno neobrazovanog potrošača. On više veruje živoj reči prodavca nego onome što piše u ugovoru. Prodavac ne dovodi u zabludu potrošača, ali on nema vremena da mu kaže sve što tamo piše", kaže Vida.

Presednica Centra za zaštitu potrošača kaže da, ako je reklamacija osnovana, operateri izlaze u susret. Dodaje da je 20 odsto žalbi neosnovano, a da je 80 odsto osnovano i da se rešava pozitivno.

"Mi nismo do sada imali slučaj da je neko ko je imao problem sa mobilnim operaterom otišao na sud. Ti procesi traju dugo i skupi su", dodaje Vida.

Odgovornost, kaže, dele i kupci i trgovci. Dodaje da je najvažnije predugovorno obaveštavanje.

"Ugovor koji potrošač ne pročita pršti od nepravilnih ugovornih odredbi. A ako ga potrošač ne upozna sa odredbama ugovora, može da ide na sud", kaže Vida.

Novi Zakon o zaštiti potrošača doneo je, kaže, dosta novina u korist potrošača.

"U prošlom zakonu ugradili smo 16 evropskih direktiva i videli da ne mogu da se primenjuju kod nas. Potrošači su po pet, šest meseci čekali da im se reše reklamacije. Sada imamo rokove, odgovor na reklamaciju je osam dana, a mesec dana na popravku", zaključuje Vida.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva