:

:

TV Most

clock

Avgust 15, 2016   12:05

0

139

Sve spremno za održavanje referenduma u Republici Srpskoj

Komisija je usvojila izgled glasačkog listića, koji je ispisan dvojezično na srpskom i bošnjačkom jeziku, ćiriličnim i latiničnim pismom, a pitanje glasi: Da li podržavate da se 9. januar obeležava/slavi kao Dan Reupublike Srpske?

Dodao je da je komisija danas donela niz akata te da je utvrđeno da će referendum koštati 1.425 miliona KM.

Karan je rekao da će Centralnoj izbornoj komisiji BiH biti upućen zahtev da dostavi birački materijal i dodao da ne očekuje da se CIK ogluši o taj zahtev zato što je saradnja sa Republičkom komisijom zakonska obaveza.

Osim usvajanja budžeta i finansiranja referenduma, Komisija je usvojila izgled glasackog listica, poslati su zahevi CIK-u da dostavi biracke spiskove a Brčko distriktu upućen je zahtev za potpisivanje sporazuma o održavanju referenduma i na području Distrikta.

Karan je rekao da su mogući problemi u Brčko distriktu nastali zbog odluke supervizora, ali da se očekuje da će državljani RS u distriktu moći da glasaju na drugi način, preneli su banjalučki mediji.

Objasnio je da će se pripreme za referendum nastaviti i u slučaju eventualnih odluka Suda BiH, zato što su se stekli svi zakonski i formalni uslovi da se on održi i nemoguće ga je osporiti.

"Formalno pravno referendum je savetodavnog karatktera koji je zakonodavac prepisao kao predhodno izjašnjavanje koje formalno ne mora da obavezuje Narodnu skupštinu koju će odluku na kraju doneti", rekao je on i precizirao da se iz tog razloga ova odluka ne odnosi na rešenje Ustavnog Suda BiH.

U organizaciji oko održavanja referenduma učestvovaće ukupno oko 15.000 ljudi, a naredna sednica komisije zakazana je za 22. avgust.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva