:

:

TV Most

clock

Decembar 07, 2017   12:05

0

214

Svaki upis na Listu Uneska doprinosi ugledu zemlje i naroda


"To je za Srbiju posebno značajno, jer je, posle Slave, reč tek o drugom upisu na ovu prestižnu Listu. Mi se s razlogom dičimo bogatstvom naše kulturne tradicije, ali do sada nismo dovoljno činili da je zaštitimo i na odgovarajući način predstavimo svetu", kaže Tanasković u izjavi za Tanjug.




Prema njegovim rečima, Srbija je ostala, kako kaže, uslovno rečeno, na nivou internog samozadovoljstva i usmene samodovoljnosti.



Inače, ukazao je Tanasković, upis nekog dobra, kako materijalnog tako nematerijalnog, na Listu Uneska ima višestruke pozitivne efekte u samoj zemlji upisnici, od društvenih i kulturnih do komercijalnih i turističkih.



"Ne treba zaboraviti da je, kako kažu upućeni, na neki način za negovanje narodnih igara u Srbiji vezano oko pola miliona ljudi. Na svadbama i drugim svetkovinama, posle svih drugih vidova uživanja u muzici i pesmi, spontano se razvije kolo. A kolom dopiremo i do srca mnogih drugih naroda, jer je, recimo, matrica Moravca prisutna u folkloru šireg regiona", pojašnjava Tanasković.



Srpska tradicionalna narodna igra Kolo upisana je danas na Uneskovu reprezentativnu Listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.



Tanasković kaže da u našoj žvoj tradiciji ima mnogo dobara koja bi mogla biti predložena za upis na Listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.



"Moramo biti preduzimljiviji i požuriti, posebno u fazi unutrašnjeg dogovaranja i planiranja. Ako smo već zakasnili sa šljivovicom, što je neoprostivo, da bar zaštitimo gusle, za čiju nominaciju se već preduzimaju ozbiljne pripremne radnje", naveo je.



Ambasador je ukazao da zaštita nematerijalnog kulturnog nasleđa dobija sve više na značaju u Unesku i države članice su postale veoma ambiciozne u predlaganju svojih dobara.



Samim tim, ističe, suštinski i formalni kriterijumi, inače, propisani Konvenicijom o očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa, izoštravaju se, pa je potrebno uložiti maksimalnu stručnost i napor, a i nešto para, da se nominacioni dosijei u svakom pogledu besprekorno urade.



"Ohrabruje to što su i Slava i Kolo bili uzorno predstavljeni stručnom telu Uneska koje vrednuje nominacione dosijee", naveo je ambasador Tanasković.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva