:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Jul 12, 2018   16:42

0

256

Svaki Petrovdan - još jedna godina opstanka na KiM


Povodom obeležavanja Dana opštine Zvečan, pokrajinski minister za lokalnu samoupravu,organizator i domaćin svečane akademije Ivan Todosijević je rekao da je Zvečan danas najveće gradilište te da kao takav predstavlja jednu od najperspektivnijih opština na Kosovu i Metohiji.


On je istakao tri važna projekta koje finansira Vlada Republike Srbije – Rajska Banja, Sunčana dolina i regionalni vodovod.


“Svi ovi projekti su važni, ne samo za opštinu Zvečan već i za celokupni srpski narod na KiM. Vlada Republike Srbije finansiranjem ovih projekata pokazuje i dokazuje da je Kosovo i Metohija njen sastavni i neotudjivi deo teritorije. Ovom prilikom želim da pošaljem jasnu poruku da Srbi sa KiM podržavaju politiku koju vodi predsednik države Aleksandar Vučić, politiku kompromisa i politiku mirnog rešenja pitanja Kosova i Metohije”, naglasio je Todosijević.


On je dodao da je za Srbe na KiM veoma važno da dodje do kompromisnog rešenja i da se poštuje svaki dogovor koji bi gradio budućnost i koji bi značio sugurnost za sav narod na KiM.


“Zajednica srpskih opština je za nas krovno političko pitanje. Ona je medjunarodna obaveza koja ima za cilj rešavanje mnogih problema od kojih je glavni poboljšanje uslova života Srba na Kosovu i Metohiji”, naglasio je Todosijević.


Gradonačelnik opštine Zvečan Vučina Janković je rekao da je svaki Dan opštine za Srbe na KiM od velikog značaja.


“Svaki ovakav dan nam govori da smo se izborili za još jednu godinu opstanka na našoj svetoj zemlji. Nadam se da ćemo ovde ostati doveka”, istakao je Janković i dodao da danas slave kako bi sutra mogli da nastave još jače da rade.


Da se Zvečan izdvaja kao ključni deo severa Kosmeta istakao je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić u čestitki koju je uputio gradjanima i čelnicima Opštine.


“Zvečan je simbol ekonomskog razvoja i zamajac novih kapitalnih infrastrukturnih projekata”, naglasio je Djurić.


“Projekat „Sunčana dolina“ treba da motiviše masovniji povratak Srba na KiM, a Banjska sa svojim prirodnim , kulturnim i duhovnim kapacitetima da vrati ove prostore na kartu značajnih turističkih destinacija. Kombinat Trepča, žila kucavica, ne samo severa Pokrajine, već i cele raške oblasti, nadživela je ratove i političke krize i ekonomske nestabilnosti, zato što stoji na čvrstim temeljima, kao i naše svetinje na Kosovu i Metohiji. Pred nama su mnoga iskušenja i sada nam je više nego ikada potrebna mudra i pametna politika, politika koja će čuvati naše postojanje na ovim prostorima. A samo ako sačuvamo naše korene, moći ćemo da utemeljimo i našu budućnost na Kosovu i Metohiji“, naglasio je direktor Kancelarije za KiM Marko Djurić


Za izuzetan doprinos u humanitarnom radu na Kosovu i Metohiji, za povezivanje i uspostavljanje bratske saradnje sa Republikom Srpskom, opština Zvečan dodelila je Povelju velikom humanisti predsedniku banjalučkog Odbora za pomoć Srbima na KiM Miloradu Arlovu.


“Povelja koju sam dobio danas veoma mi je važna. Dobila ju je i cela Republika Srpska. S ponosom ću de odneti u Republiku Srpsku a posvećujem je srpskom narodu na Kosovu i Metohiji”, rekao je Arlov.


Na svečanoj sednici potpisana je i Povelja o bratimljenju opština Zvečan i ÄŒelinac iz Republike Srpske.


“I gradjani ÄŒelinca ali i cele Republike Srpske imaju posebne emocije kada su u pitanju Srbi na KiM. Velika je čast kročiti na ovu zemlju i biti deo današnjeg obeležavanja Dana opštine”, rekao je Dejan Kurtinović, predsednik SO ÄŒelinac RS.


Današnji dan posebnu radost doneo je Dostani Djurić iz sela Lozište koja je od opština Zvečan  kao poklon dobila ključeve novog doma.


Najboljim djacima, sportistima i istaknutim kolektivima uručene su zahvalnice i novčane nagrade.


U kulturno-umetničkom delu programa učestovalo je i Kulturno umetničko društvo “Zvečan” čiji je pripremni ansambl dobio zahvalnicu za izuzetan doprinos u oblasti razvoja kulture i umetnosti.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva