:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Mart 30, 2015   12:05

0

177

Svaka četvrta firma u vlasništvu žena

Međutim, kako je ukazano, preduzetnice čine samo 26 odsto aktivnih privatnih preduzeća od ukupnog broja firmi u Srbiji.

Predsednik PKS Marko Čadež poručio je da kod nas danas nema važnijeg posla od povećanja produktivnosti i konkurentnosti kompanija pojedinačno i nacionalne ekonomije u celini, rasta izvoza i proizvodnje, kao i otvaranje novih radnih mesta.

On je ukazao da je pred ženama dosta barijera koje im dodatno opterećuju preduzetničke korake, počev od rodne diskriminacije i stereotipa, nedovoljno razvijene brige o deci do usklađivanja porodičnih i poslovnih obaveza, uz već otežavajući različiti odnos žena i muškaraca prema preduzetništvu.

Potpredsednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je da je prioritet Vlade Srbije da zaposli žene, jer čak 60 odsto njih nije zaposleno.

"To je tragedija našeg društva, a cilj Vlade je da stvori ambijent da se to promeni", rekla je Mihajlović na prvoj konferenciji Foruma za razvoj preduzetništva žena u Srbiji u Privrednoj komori Srbije (84, PKS).

Ona je rekla i da u Srbiji, od ukupnog broja zaposlenih ima tek 15 odsto samostalnih preduzetnica, dok je udeo muškaraca preduzetnika 38 odsto. Ti podaci, kako je navela, ilustruju da razlike u polovima kod nas ipak postoje.

Mihajlović je istakla da je zadatak vlade da stvori ambijent i uslove da se žene uključe u posao i budu zastupljene kao samostalne preduzetnice.

Zato je, prema njenim rečima, drugi korak da se razgovara sa bankama i pomogne u situacijama kada se javljaju problemi.

Državni sekretar Ministarstva privrede Miloš Petrović rekao je da je primetno da mala i srednja preduzeća, ali i žene preduzetnici imaju poteškoće da obezbede izvore finansiranja i garancije za kredite.

Prema njegovim rečima, vlada je spremna da pomogne, a u tom smislu potrebna je saradnja vladinog i nevladinog sektora.

"Naš cilj je da mala i srednja preduzeća izvedemo na pravi put, da im nađemo tržište i da prevaziđu situaciju i krizu koja je sve pogodila, ali i da sačuvaju ljudski potencijal", rekao je Petrović.

Predsednica Fonda za socijalne i demokratske inicijative Nataša Milojević istakla je da je cilj da se žene preduzetnice udruže i da tako udružene komuniciraju sa državom.

Prvu konferenciju Foruma za razvoj preduzetništva u Srbiji, zajedno su organizovali Evropski pokret u Srbiji i PKS, uz podršku vladinog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva