:

:

TV Most

clock

Mart 10, 2018   12:05

0

243

Švajcarska domaćin sastanka Trampa i Kima?


"Švajcarska razgovara sa svim zainteresovanim stranama", rekla je Karole Velti, portparolka ministarstva spoljnih poslova Švajcarske.


Na njima je, kako je dodala, da odluče da li, kada i gde žele da vode razgovore. "Ponuda Švajcarske je poznata", rekla je ona.


Švajcarska je tri puta već figurirala kao zemlja domaćin za sastanak SAD i Severne Koreje u ženevi.


Bez obzira na diplomatske veze Severne Koreje i Švajcarska Kim ima i lične uspomene na ovu zemlju. Švajcarski mediji podsećaju da je on jedan deo mladosti proveo u Libefeld četvrti između Berna i Kenica i da je u to vreme čak dobro govorio nemački koji se govori u Bernu.


Tramp želi "konretne" poteze S.Koreje pre sastanka sa Kimom


Predsednik SAD Donald Tramp neće se sastati sa liderom Severne Koreje Kim Džong-unom sve dok ne vidi "konkretne" poteze Pjongjanga, saopštila je Bela kuća.


"Predsednik neće održati ovaj sastanak ukoliko Severna Koreja ne pokaže konkretne korake i konkretne akcije", saopštila je portparolka Bele kuće Sara Senders, prenosi Rojters.


Severnokorejski lider Kim Džong-un pozvao je američkog predsednika na sastanak, a Tramp je rekao da će prihvatiti poziv, što predstavlja preokret bez presedana u odnosima dve zemlje, javio je BBC.


Južnokorejski zvaničnici u Vašingtonu, koji su objavili da bi dvojica lidera mogla da se sastanu već u maju, usmeno su preneli Kimovu poruku Trampu i poručili da je svernokorejski lider "posvećen denuklearizaciji".


Šef južnokorejske Kancelarije za nacionalnu bezbednost ÄŒung Eui-jong, koji se ranije ove nedelje sastao s Kimom u Pjongjangu, obavestio je novinare o planiranom sastanku nakon razgovora s Trampom u Beloj kući.


Severna Koreja još nije izdala nikakvo zvanično saopštenje o aktuelnom razvoju događaja.


Američki predsednik potvrdio je na svom nalogu na Tviteru da će se sastati s Kimom do maja.


"Sastanak je u planu", napisao je Tramp.


Tramp je naveo da je došlo do "velikog napretka", ali da će sankcije Severnoj Koreji ostati.


Portparolka Trampa Sara Sanders rekla je da će se mesto i vreme sastanka dvojice lidea biti naknadno utvrđeni.


Nijedan američki predsednik nikada se nije sastao sa liderom Severne Koreje.


SAD i Severna Koreja nemaju čak ni formalne diplomatske odnose, navela je agencija AP.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva