:

:

TV Most

clock

Septembar 19, 2016   12:05

0

114

Sutra u Splitu počinje suđenje kapetanu Draganu

Vasiljković je optužen za ratne zločine 1991. i 1993, a on će se, kako je potvrdila advokat Slađana Čanković ponovo izjasniti da se ne oseća krivim.

S obzirom na to da je deset godina proveo u pritvoru, ukoliko Savet za ljudska prava UN-a tako odluči, Vasiljković bi mogao biti pušten da se brani sa slobode.

Advokati Slađana Čanković iz Zagreba i Goran Cvetić iz Beograda podneli su, naime, ranije predstavku Komitetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija protiv Australije i Hrvatske.

U saopštenju advokata Cvetića navodi se da je predstavka podneta zbog nelegalnosti ekstradicije iz Australije u Hrvatsku, kao i zbog nezakonitosti desetogodišnjeg pritvora u te dve zemlje.

U predstavci se posebno ističe povreda prava na slobodu i sigurnost ličnosti, kao i prekomerno trajanje predpretresnog pritvora.

"Takođe je istaknut i zahtev za privremenu meru kojom se od Komiteta traži da obavesti Hrvatsku da je neophodno da Vasiljkoviću omogući odbranu sa slobode. On je tokom avgusta imao srčanih problema usled kojih je hitno prebačen u bolnicu, gde mu je ugrađen stent, a zatim vraćen u ćeliju u splitskom zatvoru Bilice", navodi se u saopštenju.

Komitet za ljudska prava UN je ustanovljen Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima i odlučuje o predstavkama pojedinaca na sličan način kao Evropski sud za ljudska prava.

Komitet može da postupa po pojedinačnim predstavkama u pogledu onih članica UN koje su izričito priznale tu nadležnost. I Australija i Hrvatska su to učinile.

Suđenje Draganu Vasiljkoviću pocinje 20. septembra u Županijskom sudu u Splitu, a on se tereti za ratni zločin nad hrvatskim vojnicima i civilima tokom rata u Hrvatskoj.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva