:

:

TV Most

clock

Februar 05, 2015   12:05

0

258

Sutra sednica SB UN o situaciji na Kosovu

Ban je, u redovnom tromesečnom izveštaju o radu UNMIK-a, pozvao kosovske vlasti da brzo uspostave Specijalni sud za ratne zločine i da udvostruče napore kako bi se obezbedio čvršći konsenzus u vezi sa tim pitanjem.

Pozdravivši konstituisanje kosovske skupštine i formiranje nove vlade, on je ocenio da bi prištinske vlasti sada trebalo da se više posvete izazovima s kojima se Kosovo i dalje suočava.

"Važan korak bi za vladu i skupštinu bio da brzo usvoje zakon o uspostavljanju specijalnog suda za slučajeve koji proističu iz zaključaka specijalnog istražnog tima Evropske unije, kao što je dogovoreno između Kosova i EU", istakao je Ban.

On je, takođe, pozvao Beograd i Prištinu da se što pre, u potpunosti i ozbiljno angažuju u dijalogu pod posredstvom EU na nivou rukovodstva.

"To će biti ključno da bi se angažovanost održala na tehničkom nivou, kao i za dalju primenu preostalih odredbi sporazuma od 19. aprila 2013.", ukazao je Ban i dodao da "centralno pitanje u tom smislu ostaje, u skladu sa sporazumom, uspostavljanje Zajednice srpskih opština".

Ban je, takođe, izrazio zabrinutost povodom izveštaja o porastu broja migranata sa Kosova tokom proteklih meseci i, u tom kontekstu, pozdravio napore kosovskih vlasti da se posvete rešavanju tog pitanja.

Izveštaj obuhvata period od 16. oktobra 2014. do 15. januara 2015. godine.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva