TV Most - Sutra se nastavlja suđenje za paljenje ambasada
Vesti
Sutra se nastavlja suđenje za paljenje ambasada

12:22, 30.08.2015

|

Izvor: Beta

Pred Višim sudom u Beogradu sutra će biti nastavljeno suđenje grupi od 12 optuženih za paljenje ambasada 2008. godine posle mitinga "Kosovo je Srbija".
Na optuženičkoj klupi su učesnici nereda 21. februara 2008. godine: Dejan Vučković, Đorđe Tomin, Nikola Kosanović, Dušan Sedlar, Aleksandar Erceg, Filip Backović, Dragan Marinkov, Mladen Nebrigić, Marko Novitović, Draženko Nikolić, Milan Dubočanin i Milan Tomas.

Optuženi se terete za krivično delo izazivanja opšte opasnosti.

Oni se terete da su 21. februara 2008. godine oko 18.30 u Ulici kneza Miloša organizovano došli kod ambasade SAD i gađali je kamenicama, bakljama i drugim predmetima i tako izazvali požar. Navodi se i da je u prostorijama ambasade stradao Zoran Vujović i da su optuženi bili svesni te mogućnosti.

Na teret im se stavlja da su u Ulici kneza Miloša prethodno gađali ambasade Hrvatske i Nemačke, gde su takođe izazvali manji požar.

Sredinom oktobra 2014. godine Više tužilaštvo je dobilo izveštaj radne grupe Ministarstva unutrašnjih poslova o paljenju ambasada na osnovu kojeg je pokrenulo novu istragu.

Mediji su preneli da se istraga vodi protiv penzionisanih generala Stevana Bjelića, tadašnjeg načelnika Beogradske policije Borivoja Tešića koji je komandovao Žandarmerijom, tadašnjeg načelnika Uprave policije MUP Srbije Mladena Kuribaka, kao i nekadašnjeg rukovodioca u Beogradskoj policiji Slobodana Vukolića i oficira iz vrha komande Žandarmerije Bojana Markovića i Zorana Raškovića.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design