:

:

TV Most

clock

Jun 09, 2015   08:45

0

210

Sutra sahrana Ise Boljetinca

Regionalni šef operative Kosovske policije Željko Bojić izjavio je da će sutra u Zvečanu biti povećan broj policijskih službenika, mobilnih i pešačkih patrola.

“Regionalna direkcija policije “Mitrovica-sever” sačinila je operativni plan po instrukcijama iz glavne Direkcije policije u Prištini kojim je predviđeno povećano angažovanje policijskih službenika, kako u multietničkim sredinama, tako i u zoni odgovornosti policijske stanice Zvečan,” – rekao je Bojić.

On je dodao da su svakodnevno u kontaktu sa Euleksom i Kforom kao i Direkcijom kosovske policije iz južnog regiona.

Gradonačelnik opštine Zvečan Vučina Janković rekao je da se ovim povodom opštini Zvečan niko nije obratio sa zahtevom za saglasnost.

“Za najavljeni prenos posmrtnih ostataka Ise Boljetinca u albanskom selu Boljetin koje se nalazi na teritoriji opštine Zvečan, saznali smo putem medija. Niko od organizatora nije se obratio zahtevom za saglasnost opštini Zvečan,” – rekao je Janković.

On je istakao da su od Kfora i Kosovske policije dobili uveravanja da se eventualni incidenti neće tolerisati.

“Obzirom da će prenosu posmrtnih ostataka prisustvovati samo članovi porodice, smatram da nema argumenata za politizovanjem tog pitanja. Međutim, dobili smo čvrsta uveravanja od komande Kfora i Kosovske policije da se ni jedan incident na teritoriji opštine Zvečan i uopšte na severu Kosova neće tolerisati,” – kazao je Janković.

On je dodao da osporava ovaj događaj obzirom da se niko od organizatora nije obratio opštini Zvečan sa zahtevom za saglasnost, te da su prekršeni zakonski uslovi, obzirom da se radi o procedurama koje moraju ispoštovati svi.

Makarija, igumanija manastira Sokolica koji se nalazi u neposrednoj blizini sela Boljetin gde će biti sahranjeni posmrtni ostaci Boljetinija, izjavila je Radiju Kontakt plus da ne očekuje incidente u sredu ali ni bezbednosne probleme kasnije.

“Njima nije u interesu da nešto naprave i mi smo ovde u sasvim solidnim odnosima sa našim komšijama, mogu samo neki koji dođu sa strane nešto da pokušaju ali mislim da će tu da bude i vojske i policije tako da mislim da će sve to da prođe u najboljem redu,”- rekla je ona.

Makarija je dodala da nakon sahrane ne očekuje nikakve bezbednosne probleme.

“Očekujem samo možda malo gužve, da oni posle dovode ljude autobusima na poklonjenje ali svaka sila za vreme biva i to će da prođe,”– kazala je Makarija.

Komandant Kfora Frančesko Filjuolo necće odobriti Bezbednosnim snagama Kosova da idu na teritoriju opština sa severa, gde su Srbi većina, ali ni da prate na sahranu posmrtne ostatke Ise Boljetinija, saopšteno je ranije iz Kfora.

Kfor je u saopštenju preneo da će prenos ostataka sa stadiona u Mitrovici prema selu Boljetin biti u pratnji Kosovske policije, a komandant Kfora necće odobriti kosovskim bezbednosnim snagama da idu na teritoriju opština sa severa Kosova.

"General Filjuolo smatra da je od velike važnosti da se svi ljudi koji će učestvovati u ceremoniji ponašaju odgovorno i zrelo. Na taj način ć pomocći Kforu u obavljanju zadatka održavanja sigurnog i bezbednog okruženja za sve ljude na Kosovu", navodeno je u saopštenju Kfora.

Sahrana posmrtnih ostataka Ise Boljetinija najavljena je za sutra.

Boljetini je bio saborac prvog premijera nezavisne Albanije, Ismailja Ćemaljija i prema albanskoj istoriografiji je ubijen dvadesetih godina prošlog veka u Podgorici.

Pre oko 20 godina njegovi posmrtni ostaci su otkopani i prebačeni u Mitrovicu, gde ih je do sada čuvao lokalni hodža.

Troškove sahrane snosiće Vlada Kosova.

Izvor: Radio Kontakt Plus

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva