:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Jul 13, 2018   12:13

0

205

Sutra počinje 6. Boljšoj festival


Glavna ideja festivala je da se podrže talenti iz muzičkih škola i akademija iz Srbije, Republike Srpske, kao i iz Rusije, te će se tokom četiri dana mladi muzičari takmičiti u izvođenju dela ruske klasične muzike u dve kategorijama - od 13 do 17 godina i od 18 do 25 godina.



Glavnu nagradu festivala "Zlatnu matrjošku" dodeliće žiri koji čine dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dražan Kosorić (predsednik), poznati ruski pijanista Jurij Rozum i profesor Zoran Komadina. 



Majstorske kurseve mladim talentima održaće poznati muzičari koji su gosti festivala, dok će pijanista Denis Macuev održati javni čas svim zainteresovanim muzičarima. 



Specijalni gosti festivala biće violinisti Nemanja Radulović, Julijan Rahlin i Roman Simović. 



Nastupiće i Kamerni orkestar škole muzičkih talenata iz Ćuprije u čast obeležavanja jubileja, 50 godina od osnivanja ove jedinstvene škole, zatim Kvintet Simfonijskog orkestra "Boljšoj" pod dirigentskom palicom maestra Srboljuba Dinića, kao i američki gitarista Geri Lukas koji će jedinstvenim muzičkim stilom ozvučiti nemi film "Šahovska groznica" Vsevoloda Pudovkina. 



Poslednje večeri festivala 17. jula sviraće slavni gitarista Vlatko Stefanovski. 



Festival ruske muzike "Boljšoj" zajednički je projekat poznatog srpskog režisera Emira Kusturice i kompanije "Gasprom njeft". 



"Mi smo se potrudili da jedno brdo dobije najbolje muzičare sveta i da medvedi, vukovi i lisice čuju najbolju muziku. Postoji ta stalna ideja da se manifestacije održavaju na trgovima i u velikim gradovima i ta iluzija je nesnošljiva, jer ja mislim da se 60-70 odsto odsto života današnjeg čoveka pretvorio u fikciju. Da li se jedan divan događaj dogodio ispred 300 ili 300.000 ljudi, potpuno je svejedno. Ovo što će čuti ljudi, ali i medvedi na Mećavniku, predstavlja jedan korak ka humanosti, očuvanju životne sredine i održivog života", izjavio je Emir Kusturica najavljujući šesti "Boljšoj" festival.


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva