:

:

TV Most

clock

Oktobar 21, 2017   12:05

0

261

Sutra počinje 62. Beogradski sajam knjiga


Počasni gost je nemački jezik, a programom "Četiri zemlje jedan jezik" predstaviće se Nemačka, Austrija, Švajcarska i Lihtenštajn. 



Posetiocima će biti predočeno oko 1.000 knjiga savremenih autora iz sve četiri zemlje, od čega 350 naslova premijerno. 



Zvezda ovogodišnjeg sajma biće nobelovka Herta Miler, a pored nje u okviru programa "Četiri zemlje jedan jezik" gosti će biti Marsel Bajer, Vladimir Kaminer, Jan Vagner, Folker Kučer, Ingo Šulce, Arno Kameniš, Dana Grigorča, Melinda Nađ Abonji, Jonas Lišer, Tereza Preauer, Valentin Grebner, Luc Ratenov, Katrin Regla. 



Najbolji početak programa počasnog gosta biće "Neobična geografija" 23. oktobra kada će ambasadori Nemačke, Austrije i Švajcarske Aksel Ditman, Johanes Ajgner i Filip Ge, kao i princ Stefan Lihtenštajnski u razgovoru sa piscem i bivšim ambasadorom Srbije u Beču Draganom Velikićem na zanimljiv način predstaviti svoje zemlje i kulturu. 



Na samom Sajmu, ali i na šest vansajamskih lokacija, zemlje počasni gosti pripremile su bogat, vrlo intenzivan i raznovrstan program. Piscu u fokusu Beogradskog sajma knjiga su Marsel Bajer i Jevgenij Vodolazkin. 



Različitim programima tokom Sajma biće obeleženo 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog, 250 godina Filipa Višnjića, 125 godina od rođenja Ive Andrića, 150 godina od smrti Šarla Bodlera, vek smrti Vladislava Petkovića Disa i Milutina Bojića, 170 godina Njegoševog "Gorskog vijenca", pet decenija od izdavanja romana "100 godina samoće" Gabrijela Garsije Markesa i "Derviš i smrt" Meše Selimovića. 



Segment pod nazivom "Sećamo se" biće posvećen Borislavu Mihajloviću Mihizu, Nikoli Miloševiću, Stevanu Raičkoviću i Vladanu Desnici, dok će u okviru "Poduhvata" biti predstavljena izdanja "Istorija kineske civilizacije", kritičko izdanje "Sudanije" Petra Kočića, "Napori Bosne i Hercegovine za oslobođenje i ujedinjenje" Pera Slijepčevića, "Politički spisi" Miloša Crnjanskog, "Gorski vijenac" - bokeljsko izdanje i "Kraljevo, jedan srpski topos". 



Dečji program pod nazivom "Nove igre pet petlića" odvijaće se u sali "Aleksandar Vučo" od čijeg rođenja se obeležava 120 godina, a dečji kutak biće i na štandu počasnog gosta. 



Razgovori na platou obuhvatiće tribine "Šta da radimo s ćirilicom?", "Njegoš i mi", "Ivo Andrić, sporovi i nesporne stvari", "Srbija i raspad Jugoslavije", "Vek genocida nad Srbima". 



Najavljen je i Festival literature evropskog Mediterana posvećen književnosti Kipra, dok program "Odjeci srpske književnosti" donose "Susret sa nemačkim slavistima" i "Srpsku književnost u Ukrajini". 



Neprofitna izdavačka književnost biće tema programa "Izdavačke tačke", a kao i svake godine biće priređen čitav niz izložbi. 



Školski dan je 26. oktobra, porodični dani su 23. i 24. oktobra, nagrade Sajma biće uručene 26. oktobra, dok će poslednjeg dana manifestacije biti izvršena primopredaja "Otvorene knjige" ambasadoru zemlje koja će sledeće godine biti počasni gost. 



Cena pojedinačnih ulaznica je 250 dinara, a za grupne posete 150 dinara. 



Uporedo sa Beogradskim sajmom knjiga odvijaće se i Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava i Sajam informisanja, komunikacija i marketinga.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva