:

:

TV Most

Foto: www.msub.org.rs

clock

Maj 05, 2015   12:05

0

137

Sutra počinje 56. Bijenale umetnosti u Veneciji

U svom 56. izdanju Bijenale odgovora na temu "Sve budućnosti sveta" i na njemu učestvuje 136 umetnika iz 53 zemlje koje je umetnički direktor Okvui Envezor odabrao za centralnu izložbu.

U Paviljonu Srbije, čiji je komesar Lidija Merenik, predstaviće se Ivan Grubanov projektom "Ujedinjene mrtve nacije", a otvaranju će 7. maja prisustvovati delegacija Ministarstva kulture i informisanja Srbije na čelu sa ministrom Ivanom Tasovcem.

Grubanov je za Venecijansko bijenale pripremio podnu instalaciju koja je izvedena na čitavoj površini poda Paviljona i koju čine "materijalni ostaci performativnog procesa izlaganja dejstvu mešavine hemikalija i boja 100 državnih zastava, zemalja koje su prestale da postoje u 120 godina dugoj istoriji Bijenala u Veneciji".

Instalacija podrazumeva izlaganje zastava i njihovih otisaka, grupisanih na podu tako da bude jasna njihova kauzalna veza.

Zemlje, koje prvi put učestvuju na Bijenalu u Veneciji su Grenada, Mauricijus, Mongolija, Mozambik i Sejšeli, dok nekoliko zemalja učestvuje prvi put posle dužeg odsustva - Ekvador, koji se poslednji put predstavio 1966. godine, Filipini (1964) i Gvatemala (1954).

Među učesnicima je ponovo i Vatikan, a među paviljonima sa najvećim brojem učesnika su jermenski, kostarikanski, iranski, kao i paviljon Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Od 136 umetnika i kolektiva koje je Envezor pozvao na centralnu izložbu, koja će biti održana u glavnom paviljonu Đardinima i delom u Arsenalu, biće čak 88 koji prvi put učestvuju na Bijenalu u Veneciji.

Za Zlatnog lava nadmeće se i niz visokoprofilisanih umetnika na svetskoj sceni, među kojima su Kristijan Boltanski iz Pariza, Džeremi Deler iz Londona, Rosa Barba iz Berlina, Koko Fusko iz Njujorka, Aleksander Kluge iz Minhena, Stiv Mekvin iz Britanije, Kutlug Ataman iz Turske, Oskar Muriljo iz Kolumbije, Mika Rotenberg iz Argentine, američki umetnik Brus Nauman, koji živi u Novom Meksiku i umetnica Sara Sze koja je izlagala u američkom paviljonu 2013.

Na centralnoj izložbi će biti predstavljena i dela Haruna Farockog (1944-2914) iz Nemačke, Krisa Markera (1921-2012) iz Francuske, Roberta Smitsona (1938-1973) iz SAD i drugih.

Kustos 56. Bijenala Envezor je iz Nigerije, a živi i radi u Nemačkoj i odabrao je čak 35 umetnika afričkog porekla, kojima Bijenale u Veneciji pridaje posebnu pažnju poslednjih godina, između ostalog i dodelom nagrada.

Predsednik Bijenala u Veneciji je Paolo Barata, a organizatori su najavili 44 prateća događaja na kojima će se predstaviti neprofitne nacionalne i internacionalne organizacije i institucije.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva