:

:

TV Most

Foto: prizren360.com

clock

Maj 20, 2015   08:10

0

220

Sutra otvaranje Kulturnog centra u Prizrenu



Obnovu je izvela Galerija fresaka Narodnog muzeja iz Beograda, a pomogli su Udruženja prijatelja manastira Svetih Arhangela kod Prizrena i Udruženje za pomoć raseljenima „Sveti Spas“.

Dom kulture „Gračanica“ iz Gračanice operativno će voditi i pomagati novi Kulturni centar i kulturne aktivnosti institucija i pojedinaca. Otvaranjem Centra umetnici iz Prizrena dobiće organizacionu, tehničku i logističku podršku, marketing, smeštaj i materijal za rad i svojeversnu bazu u kojoj mogu stvarati i boraviti.

Ratna dešavanja 1999. godine odnela su, zajedno sa deset hiljada Srba, i sve institucije kulture iz ovog grada, pa je otvaranje Kulturnog centra je od prvorazrednog kulturnog značaja.

Crkva Svetog Spasa, nasleđe carskih vlastelina Vladojevića, koja je delila vekovnu nesrećnu sudbinu rušenja i pohara srpskih manastira i crkava, pored, duhovne i religijske namene, postaje mesto okupljanja umetnika i Prizrenaca.

Svečani program otpočeće svetom liturgijom u 9.00, a nastaviće se likovnom izložbom i izvođenjem starih prizrenskih pesama.

U Prizenu će na Spasovdan boraviti i direktor Galerije fresaka Narodnog muzeja iz Beograda dr Bojan Popović.

Iz gračaničkog Doma kulture navode da će u prizrenskom Kulturnom centru do kraja godine biti upriličeno desetak kulturnih događaja. Prvi u nizu biće naučni skup o dobitniku nagrade Zlatni krst kneza Lazara za 2015. godinu.

Izvor: Radio Kim

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva