TV Most - Sutra amandmani na izmene Zakona o poljoprivredi
Vesti
Sutra amandmani na izmene Zakona o poljoprivredi

10:36, 27.12.2015

|

Izvor: Tanjug

Poslanici Skupštine Srbije sutra će razmatrati amandmane na predložene izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koje će, pošto je vlada usvojila jedan od amandmana, predvideti da više pravnih lica budu u mogućnsti da zakupe do 30 odsto državnog zemljišta u svakoj opštini na period do 30 godina.
najvesti.com
Vlada je taj amandman usvojila na sednici u petak.

To je Tanjugu potvrdio predsednik skupštinskog Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Marjan Rističević, koji je rekao da je na vladi usvojeno oko stotinak amandmana što je, kako je ocenio, poboljšalo predložene izmene zakona.

Glavna primedba opozicionih stranaka i poljoprivrednika na taj zakonski predlog upravo je bila ta odredba, prema kojoj se samo jednom pravnom licu dozvoljava zakup do 30 odsto državnog zemljišta u svakoj opštini na period od 30 godina.

Prihvaćen je i amandman da se rok za otplatu zemljišta produži sa pet na 10 godina, a što je urađeno na inicijativu SVM.

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković rekla je u načelnoj raspravi o tom zakonskom predlogu da je osnovni cilj akta efikasno korišćenje zemljišta u državnoj svojini i privlačenje investitora u poljoprivrednu proizvodnju, ali je poručila i da predložene izmene nijednim svojim članom ne predviđaju prodaju zemljišta strancima. "Ovaj zakon apsolutno nijednim svojim članom ne propisuje da će strani državjlani moći da kupe zemljište. Zemljište će moći isključivo da kupe naša poljoprivredna gazdinstva i mali i srednji poljoprivrednici", rekla je ministarka.

Bogosavljević Bošković je obrazlažući predloženi zakon rekla da u Srbiji ima 830.000 hektara zemljišta u državnoj svojini, od čega se u zakup daje 260.000 hektara.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design