:

:

TV Most

clock

Avgust 19, 2017   12:05

0

175

Susret ministara odbrane Srbije i Mađarske

Posle sastanka, održanog u Gradskoj kući u Subotici, Vulin je zahvalio svom mađarskom kolegi na srdačnom i iskrenom odnosu koji Vlada Mađarske ima prema Republici Srbiji.

"Odnosi naših naroda dugo, dugo u istoriji nisu bili na ovako visokom nivou. ÄŒak i lični odnosi predsednika Republike Srbije i predsednika Vlade Mađarske, gospodina Vučića i gospodina Orbana, su nešto što značajno doprinosi odnosima i naših vlada i naših naroda", istakao je Vulin.

On je dodao da vojske Srbije i Mađarske imaju izuzetnu saradnju, a posebno i obaveštajne službe dve zemlje kada je u pitanju borba protiv ilegalnih migracija i kada je u pitanju borba protiv terorizma.

"Srbija je veoma odgovorna zemlja i teret migrantske krize ne prebacuje na svoje susede. A borba protiv terorizma je jedan od naših bezbednosnih prioriteta. I za nas je svejedno kome to teroristi prete - da li je to Srbija ili bilo koja druga zemlja. Za nas su oni podjednako neprijatelji", naglasio je Vulin.

On je istakao da će u septembru Vojska Srbije i Vojska Mađarske imati dve zajedničke vežbe na našoj teritoriji i izrazio je nadu da će mu se i ministar pridružiti u zajedničkom posmatranju.

Vulin je, takođe, Vladi Mađarske zahvalio je i na tome što su njeni vojnici i dalje prisutni u velikom broju u sastavu KFOR-ovog kontingenta na Kosovu i Metohiji.

"Za nas smanjivanje KFOR-a na Kosovu i Metohiji neprihvatljivo, kao i ukidanje misije i zahvalni smo što Mađarska ima 373 vojnika u sastavu ovog kontigenta", dodao je Vulin.

Vulin se posebno osvrnuo na aktuelne diplomatske napore Srbije.

"Mi se takođe nadamo da će Vlada Mađarske podržati naš stav da Kosmetu nema mesta ni u UNESCO-u, a ni u Interpolu. Zahvaljujem se takođe Vladi Mađarske kada su u pitanju mirovne misije gde zajedno nastupamo i gde ćemo nastaviti da sarađujemo. Naša saradnja u oblasti vojnog obrazovanja, u oblasti različitih obuka, samo će nastaviti da raste i ja sam siguran da će naši narodi imati osećaj dobrih suseda, dobre saradnje", rekao je ministar Vulin.

On je istakao da je Srbija ponosna na svoju mađarsku manjinu, na to kako se razvija, koliko vole svoju zemlju, koliko vole Mađarsku.

"Mi smo ponosni što možemo da kažemo da na najvišem mogućem nivou vodimo računa o njihovim pravima i što su zaista pravi most između Srbije i Mađarske. Baš kao što sam siguran da i moj kolega tako misli o srpskoj manjini u Mađarskoj."

Ministar odbrane Republike Mađarske Ištvan Šimičko čestitao je ministru Vulinu na imenovanju i poželeo mnogo uspeha u budućnosti.

Govoreći o sastanku, on je istakao da su se u razgovoru dotakli više važnih pitanja bilateralne saradnje.

Pored konkretnih pitanja vezanih za vojnu saradnju razgovarali su i o migracionoj krizi, i on je istakao da je Srbija prihvatila veliki teret vezan za migrantsku krizu.

Složili su se da moraju što više sarađivati kako bi obezbedili bezbednost svojim građanima.

"Razgovarali smo o istoriji i o budućnosti. I mi smo se složili da je naša zajednička budućnost samo u obostranoj saradnji. I srpska i mađarska vlada su apsolutno privržene tim ciljevima, a mađarska manjina u Srbiji i srpska manjina u Mađarskoj su apsolutno zajednički imenitelj koji jačaju saradnju naše dve zemlje", rekao je Šimičko.

Mađarski ministar je pozvao ministra Vulina da zvanično poseti Budimpešti krajem ove godine.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva