:

:

TV Most

clock

Novembar 18, 2015   12:05

0

137

Suspenzija Šengena ne podrazumeva vraćanje viza

Eventualna suspenzija Šengenskog sporazuma, koju bi na zahtev Francuske, u petak mogli da izglasaju ministri unutrašnjih poslova zamalja članica EU značila bi pojačanu kontrolu unutrašnjih granica.

"Francuska želi suspenziju Šengena, što znači kontrolu unutar granica EU. To ne znači ponovno uvođenje viza za EU. Ne postojanje kontrole unutar granica EU omogućilo bi i teroristima da se lakše kreću", rekao je bivši ambasador Srbije u Francuskoj Radomir Diklić.

EU ne bi smela da ukine osnovno pravo azilanata a to je pravo na razmatranje i Diklić ne veruje da će do toga doći ali treba očekivati pooštravanje procedure.

"Nas više brine zatvaranje granica prema nama jer bi to stvorilo usporavanje protoka izbeglica i njihov produžen bortavak u Srbiji", smatra Diklić.

Dodaje da je izbeglička kriza promenila odnose unutar Evropske unije a teroristički napadi u Parizu svakako će dati krila evropskoj desnici. Francuska je u vanrednom stanju, u naredna tri meseca će biti tako.

"Francuska ima pravo da uvede vanredno stanje i ono će najverovatnije biti produženo na tri meseca. To jeste restrikcija određenih prava ali je to neophodno zbog ubrzavanja određenih procedura. U celoj Evropi su preduzete pojačane mere bezbednosti", rekao je Diklić.

U ovom trenutku ciljeve džihadista u Siriji istovremeno gađaju francuske i ruske snage. Svaka ima svoj motiv, ali u oba slučaja reč je o odmazi.

"Očigledno je da se nešto promenilo u percepcije Rusije i njene uloge na Bliskom istoku i teško da kriza u Siriji može da se reši bez Rusije", rekao je nekadašnji ambasador u Parizu.

Islamska država pobraja nove ciljeve. Odgovor zapada su novi napadi ali i mogući poziv Francuske na član NATO o kolektivnoj odbrani i intenziviranje sukoba slanjem trupa u Siriju.

"Moguće je da to Francuska uradi jer na to ima pravo a time bi i podelila teret borbe prema terorizma. Međutim, nisam siguran da ima puno zemalja koje su spremne da pošalju kopnene snage. Namačka u ovom trenutku nije spremna ni da učestvuje u bombardovanju ciljeva u Siriji a kamoli da šalje kopnene snage", rekao je za RTS Radomir Diklić.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva