:

:

TV Most

clock

Avgust 15, 2017   12:05

0

139

Suša umanjuje rod za trećinu

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da u ovom trenutku još uvek ne može da se govori o merama koje će država preduzeti zbog nedavnih elementarnih nepogoda, suše i grada, sve dok se ne utvrde tačne razmere pričinjene štete.

Ministar trgovine izjavio je da bi se uzdržao od procena koliko su usevi ili otkup manji ove godine zbog vremenskih nepogoda.

On je na pitanja novinara, šta će država preduzeti povodom suše i grada koji su pogodili pojedine delove naše zemlje, rekao da država priprema analizu nastalih šteta.

"Ministarstvo poljoprivrede to radi i priprema. Tek kada budemo imali jasne podatke onda ćemo moći da govorimo i o eventualnim merama", rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, državi uvek ostaje mogućnost i mehanizam da reaguje iz robnih rezervi, kako bi se očuvala i cenovna stabilnost i stabilnost u smislu snabdevanja osnovnim životnim namirnicama.

"Ali u ovom trenutku, još uvek ne možemo da govorimo o tim merama, dok ne vidimo kakve su tačno razmere ove štete", kazao je ministar Ljajić.

Suša je ove godine, prema preliminarnim podacima, u proseku napravilu štetu na svim kulturama oko 30 odsto, rečeno je danas Tanjugu u Privrednoj komori Srbije.

U PKS kažu da će Ministarstvo poljoprivrede, ipak, dati preciznu procenu štete, kao i da situacija nije toliko dramatična, iako su neki delovi zemlje više pogođeni sušom.

Direktor sektora poljoprivrede u PKS Veljko Jovanović je odgovarajući na pitanje novinara da li će suša podići cene poljoprivrednih proizvoda rekao da ne bi ulazio u kataklizmične prognoze i da je još rano govoriti o uticaju na tržište.

"Mi dobijamo podatke od Ministarstva poljoprivrede, pošto su njihove poljoprivredne savetodavne službe na terenu i obavljaju procenu štete i imaju direktan kontakt sa gazdinstvima. Možemo da kažemo da šteta postoji ove godine i prema nekim našim preliminarnim podacima, kada bi se gledale sve kulture u proseku je šteta oko 30 procenata".

Jovanović ističe da treba uzeti sa rezervom crne prognoze za ovu i naredne godine koje pojedini daju, posebno ako se uporedi ova godina sa nekim ranijim koje su bile vrlo problematične.

Navodi da smo 2012. imali veliku sušu i da je, ipak, 2013. bila gotovo rekordna po prinosima.

"Nezahvalno je porediti ovu godinu sa prošlom, koja je takođe bila rekordna. Zato treba ovu godinu da poredimo sa nekim prosekom i kad to uradimo videćemo da situacija nije toliko dramatična, iako ima krajeva koji su ozbiljnije pogođeni", kazao je Jovanović Tanjugu.

Dodaje da PKS prati i kretanje cena na berzi kada je reč o žitaricama i da tu nisu do sada primetili neke dramatične promene.

On je rekao da će tek kada stigne precizna prognoza štete, koja se očekuje krajem meseca, PKS moći da da realnije prognoze promena na tržištu.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je ranije najavio će uskoro biti donet set mera za poljoprivrednike zbog suše dodajući da su najviše ugroženi kukuruz i soja.

Prema njegovim rečima, ministarstvo će do kraja avgusta proceniti koliku štetu je nanela suša i zatim doneti odgovarajuće mere, a najviše ima problema na području srednjeg Banata, kao i u opštinama Žabalj, Titel, Srbobran i Bečej.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva