:

:

TV Most

Foto: youtube.com

clock

Jun 08, 2015   12:05

0

128

Suroi:Osnivanje suda komplikovan proces

"Taj proces nema svoj presedan tako da se to dešava po prvi put na ovaj način i naravno da zahteva vreme i energiju. Sa druge strane, očigledno je da postoji, unutar kosovskog parlamenta, jedan deo struktura koji se boji Specijalnog suda", rekao je Suroi za B92.

On smatra i da bi, da je bilo bolje sreće i više pameti, proces koji se odvija između Beograda i Prištine bio odavno završen.

"Beograd i Priština su imali potrebe da to ne bude dugotrajan proces, već da bude jedan čin u kome će se na izričit način pokazati kako poštovati jedan drugog i kako će se nastaviti život", rekao je Suroi.

Komentarišući sprovođenje Briselskog sporazuma, on je rekao da su Priština, Beograd i međunarodna zajednica trebali da budu ambiciozniji na početku.

"Morali su da dođu brže do jednog čina koji ne mora značiti obavezno priznavanje, ali koje će značiti uspostavljanje odnosa na jednom višem nivou koji će kao princip napraviti komunikaciju takvu da se ne bi bavili sitnim dnevno političkim stvarima", rekao je Suroi.

On smatra da je priznanje Kosova izvesno i da je problem za obe strane kada će to doći.

"Naravno da nije bilo logično tražiti od Beograda da odmah prizna. Ono što je bilo logično je da Beograd i Priština uspostave jedan papir u kojem će doći do nivoa odnosa koji je ispod priznavanja, ali mnogo iznad onog što imamo danas", rekao je Suroi.

Govoreći o Srbima na Kosovu i njihovim predstavnicima, Suroi je rekao da je utisak da kosovski Srbi u svom predstavljanju "nemaju ljude koji misle svojom glavom već beogradskom ili da se barem tako ponašaju".

"Oni su tu da bi predstavljali kosovske Srbe, ne Beograd. Naravno da se moraju usklađivati, ali se oni ponašaju tako da uvek kada je neki problem prvo pitaju šta za to kaže Beograd", smatra Suroi.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva