:

:

TV Most

clock

Jul 18, 2018   17:06

0

155

Šumadija: Žetva u otežanim uslovima, smanjeni prinosi


Žetva pšenice i ostalih strnih žita trajala je u Šumadiji umesto sedam do deset dana čak čitav mesec. Još uvek nije završena a poljoprivrednici se već sada suočavaju sa smanjenim i lošijim kvalitetom prinosa što će uticati i na cenu otkupa pšenice.




„Žetva nije završena potpuno i ostalo je još nekih tridesetak procenata. Sve to zavisi od sela, područja, od atara do atara, neki brdski krajevi su ostali još da se požanju kao i po neke parcele. Kvalitet zrna je nizak za mlinsko- pekarsku industriju, na granici je da li može da se upotrebljava ili ne, kakav će hleb biti, ali nije to nešto štetno i nešto što ne sme da se upotrebljava ali nema kvaliteta u smislu dobijanja dovoljne količine brašna odnosno kvalitetnog belog hleba. Biće to na granici nekog kvaliteta ali za stočnu hranu naravno da će moći da se koristi. Može da se koristi i za ljudsku upotrebu ali naravno uz smanjenje dohotka pekarima odnosno mlinarskoj industriji“, izjavio je Dobrivoje Popović, savetodavac za ratarstvo.


Milan Živanović, poljoprivrednik iz sela Lužnice kod Kragujevca završio je sa žetvom pšenice na osam hektara. Ne pamti lošiju godinu za pšenicu jer je i sama žetva prošla otežano, dok su pojedine biljke zbog vlažnosti počele i da klijaju.



"Loša je pšenica bila i meni je negde oko 5 tona izašlo, a trebalo je mnogo više da bude. Mada pšenica nije sada vlažna, gledali smo i proveravali na gomili da ne bude, skladištimo je na debljini od etra do metra i 20 cm. Na otkupu kažu da loše ide jer je loš kvalitet i mi ćemo kroz stoku da je koristimo. Kažu da se cena kreće negde od devet do 12 dinara a to će sada da iskoriste ovi što prave koncentrate. Mnogi ljudi na njivama nemaju ništa, pogotovu ako sada žanju, udarila je i trava, poponac odozgo i na mnogim mestima ne može ništa da se požnje", rekao je poljoprivrednik Milan Živanović.



Za razliku od pšenice i strnih žita okopavine u Šumadiji, u prvom redu kukuruz i suncokret koji se nalaze u fazi nalivanja zrna, odlično napreduju.



"Dovoljna je količina vlage u zemljištu i ima i nešto male rezerve ali za sada biljka kukuruza, odnosno taj klip koji nosi prinos kao i kod suncokreta glava, ima u sebi jedan fiziološki rastvor sa dominacijom vode odnosno vlage i sada treba da se vidi da li će to preći biohemijski u suvu materiju adekvatnu u korelaciji koliko je potrebno za taj odnos da bude maksimalno donešena suva materija. Sve to zavisi upravo i od narednih agrometeroloških uslova", kazao je Dobrivoje Popović.



Od strnih žita ječam je najbolje prošao jer je i njegova žetva počela ranije, početkom juna pa je zadržao bolji kvalitet i prinos.




 


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva