:

:

TV Most

clock

Februar 04, 2015   12:05

0

183

Sukobi u Ukrajini ponovo uznemirili svet

Donjeck je pod kontrolom proruskih snaga, a ukrajinska vojska, prema navodima lokalnih vlasti, već nedeljama granatira grad artiljerijskim oružjem i u tim napadima poginulo je više od 200 ljudi, mahom civila, prenela je agencija AP.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini pozvala je danas na momentalno primirje na istoku Ukrajine, kako bi se omogućila evakuacija civila.

"Spirala sve većeg nasilja na istoku Ukrajine mora da se zaustavi", rekla je Mogerini, koja je navela da se pridružuje zahtevu OEBS da "svi učesnici u i oko područja grada Debaltseve uspostave lokalno privremeno primirje na minimum tri dana, sa momentalnim prekidom", prenela je agencija AFP.

"Civilima treba da bude omogućeno da bezbedno napuste zonu konflikta", istakla je Mogerini, prenela je agencija Rojters.

Predsedavajući OEBS, šef srpske diplomatije Ivica Dačić, pozvao je sinoć, povodom nastavka teških oružanih sukoba oko Debalceva i pogoršanjem humanitarne situacije u tom regionu, sve aktere da se uzdrže od nasilja i odmah obustave sve vojne aktivnosti.

On je, u saopštenju, izrazio žaljenje zbog gubitka ljudskih života.

Iz humanitarnih razloga Dačić je pozvao aktere u i oko oblasti Delbacevo na lokalno, trodnevno primirje, koje treba odmah da stupi na snagu, a koje bi podržala specijalna nadzorna misija OEBS.

To bi, kako je ocenio, omogućilo hitnu evakuaciju civilnog stanovništva iz zone sukoba.

Dačić je zamolio specijalnu izaslanicu predsedavajućeg OEBS u Trilateralnoj Kontakt grupi, ambasadorku Hajdi Taljavini, da ovaj predlog iznese unutar ovog tela.

ÄŒlanovi Sveukrajinskog bratstva bataljona i rodbina vojnika 25. bataljona ukrajinske vojske okončali su sinoć protest ispred zgrade Predsedništva u Kijevu i najavili novu akciju za danas, javio je dopisnik ruske agencija Tass.

Na kraju jučerašnjeg protesta učesnici su predali simboličnu poruku ukrajinskom predsedniku Petru Porošenku u kojoj se traži da se "odmah pojavi u kancelariji za regrutaciju".

Demonstranti su tražili uvođenje vanrednog stanja i ostavke svih ključnih figura za sprovođenje zakona, uključujući ministra odbrane i državnog tužioca.

Okupljeni su takođe, tražili povlačenje 25. bataljona ukrajinskih oružanih snaga iz područja Debalcevo.

Papa Franja je danas osudio intenziviranje borbi između ukrajinskih i proruskih snaga na istoku Ukrajine i naglasio da je sramotna stvar da se hrišćani bore među sobom.

Poglavar Katoličke crkve je tokom svoje nedeljne audijencije pozvao na veći međunarodni napor da se proruske snage i ukrajinska vojska ponovo dovedu za pregovarački sto, prenela je agencija AP.

"Mislim na vas, ukrajinska braćo i sestre, i smatram da je to rat između hrišćana! Vi ste iste vere, a borite se među sobom. Razmislite o ovome, to je pravi skandal", istakao je papa.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je da nema sumnje da će SAD dati oružje Ukrajini za borbu protiv proruskih snaga, pošto je Vašington nagovestio da je možda spreman na tako rizičan potez.

"Ne sumnjam da će odluka o mogućoj isporuci oružja Ukrajini biti odobrena od strane SAD i naših drugih partnera. Mi (Kijev) moramo da imamo sredstva da se branimo", rekao je utorak Porošenko novinarima u istočnom gradu Harkovu, pošto je saopšteno da je ubijeno najmanje 19 civila i pet priadnika ukrajinskih snaga u borbi sa proruskim snagama u prethodnih 24 časa, prenela je agencija AFP.

Rojters navodi da je ozbiljna dilema oko isporuke oružja Kijevu jer se SAD možda upuštaju u rizični poduhvat koji navodno pomaže da se okonča sukob u Ukrajini, mada protivnici upozoravaju i na moguće potpirivanje rata.

Francuska neće isporučiti oružje Ukrajini za borbu protiv pro-ruskih snaga na istoku zemlje, izjavio je danas francuski ministar odbrane žan-Iv Le Drijan.

"Nemamo nameru da isporučimo oružje Ukrajini, u ovom trenutku. Smatramo da je potrebno da se pronađe političko rešenje za krizu", rekao je Le Drijan na zajedničkoj konferenciji za novinare, prenela je agencija Rojters.

Parlament Ukrajine usvojio je danas zakon kojim se Viktoru Janukoviču ukida zvanje predsednika.

Za taj zakon glasao je 281 poslanik ukrajinske Vrhovne Rade, a da bi bio usvojen bilo je dovoljno 226 glasova, prenela je agencija Tass.

To je prvi put da ukrajinski parlament usvoji takav zakon, kojim će Janukoviču biti oduzete sve povlastice u kojima bivši lideri uživaju.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva