:

:

TV Most

clock

Jun 02, 2015   12:05

0

202

Sukob Skupštine i Vlade oko Specijalnog suda

Odlaganje rasprave o sudu posledica je nedostatka poslaničkih glasova među vladajućim albanskim strankama, navodi list. Predsednik skupštine Kadri Veseli rekao je da će ustavni amandmani biti stavljeni na glasanje tek kad vlada bude poslala u proceduru i nacrt zakona o Specijalnom sudu.

Namera je da se oba akta stave na glasanje na istom zasedanju. U vladi međutim, ne misle tako. Ministar pravde Hajredin Kuči kaže da ovaj zahtev neće ubediti vladu da postupi kako to od nje traži predsedništvo skupštine. Kuči je rekao da, po pravilu, nacrt zakona može da bude stavljen u proceduru tek pošto poslanici u skupštini usvoje amandmane. Sa tim se, piše Koha ditore, slažu i stručnjaci za pravna pitanja.

Skupština Kosova održaće redovnu sednicu 4. juna, ali na njoj neće biti rasprave o osnivanju Specijalnog suda za zločine koje je počinila OVK. Na prošloj sednici parlamenta, rasprava o Specijalnom sudu je odložena na predlog vladajuće Demokratske partije Kosova, koja je zatražila da se pored amandmana za promenu ustava, poslanicima dostavi i predlog zakona o osnivanju suda.

Predlog zakona treba iz Brisela da bude dostavljen vladi Kosova, a onda prosleđen i predsedništvu skupštine. "Stranke na vlasti nemaju broj za glasanje o Specijalnom sudu i zato odlažu raspravu kako bi dobile u vremenu", rekao je nakon jučerašnje sednice predsedništva poslanik opozicione Inicijative za Kosovo Hadži Šalja.

Izvor: RTV Puls

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva