:

:

TV Most

clock

Jul 16, 2017   12:05

0

133

Suđenje za ubistvo Amerikanca na Zakintosu će biti u Patrasu

Jedan od optuženih Dušan Ranković još čeka lekarski pregled zbog povreda glave koje je zadobio u tom incidentu, dok su ostali osumnjičeni sa Zakintosa već prebačeni u pritvor zatvora u Patrasu, rekla je Zora Dobričanin Nikodinović, Rankovićeva advokatica.

Odatle će ih, kako je dodala, u toku sledeće sedmice rasporediti najverovatnije u različite zatvore po Grčkoj do početka suđenja, koliko im je sada određen pritvor.

Mlađa punoletna lica, pa i njen drugi klijent Miloš Ilić, verovatno će biti smešteni u pritvoru Zatvora za maloletnike koji se nalazi pored Atine, napomenula je Dobričanin.

Rankoviću je u subotu uveče određen "privremeni pritvor", sa pravom žalbe u roku od pet dana, a nakon detaljnog iskaza istražnom sudiji.

Četvorici srpskih državljana osumnjičenih u ovom slučaju ranije je određen pritvor do početka suđenja koji može trajati po grčkim zakonima do 18 meseci, dok su druga dvojica puštena da se brane sa slobode i u petak su stigli u Srbiju.

Mladićima se na teret stavlja krivično delo saučesništva u ubistvu izvršenog u noći između 7. i 8. jula, kada je u tuči u klubu "Bar kod" u mestu Laganas na smrt pretučen američki student Bakari Henderson (23).

Istraga bi trebalo da utvrdi pojedinačni stepen krivice i umešanosti u ovo delo svakog osumnjičenog ponaosob, što znači da bi i kvalifikacija dela u odnosu na svakog od njih mogla da bude izmenjena do podizanja optužnice.

Grčki dnevnik Elefteros tipos objavio je podatke iz istrage o ubistvu Bakarija Hendersona, u kojima se navode tačni opisi njegovih povreda.

Na osnovu dokaza, snimaka i izjava svedoka i osumnjičenih u istrazi, navodi se da je 23-godišnji Henderson primio 19 udaraca u glavu, piše list.

"Primio je 19 udaraca u glavu, koja je izgledala kao 'fudbalska lopta', a većina udaraca je izgledala kao da je neko izvodio 'penal' - žestokim udarcima nogu. Sigurno je preminuo posle drugog-trećeg udarca", navodi se u dokumentima istrage.

Elefteros tipos navodi i izjavu 21-godišnje devojke iz Srbije koja je bila u društvu grupe Amerikanaca i koja je, navodno, bila povod svađe.

Ona kaže da je 7. jula u 02.30 izašla sa ostalim kolegama u bar u kojem je upoznala trojicu Amerikanaca i sa kojima je zajedno pila piće. Među njima je i bio tamnoputi mladić čije ime tada nije znala.

"Oko 03.00, pala mi je čaša na pod i sagla sam se da je podignem. Kada sam se pridigla videla sam jednu osobu srpske nacionalnosti kako gura tamnoputog muškarca iz mog društva i njegov udarac pesnicom. Onda je tamnoputi muškarac uzeo flašu i udario ga po glavi. Nakon toga izašao je iz bara sa trojicom Amerikanaca, a za njima je krenulo otprilike tridesetak Srba, koji su počeli da tuku Amerikanca", dodala je ona.

Kaže da su Amerikanci trčali, a da su Srbi krenuli za njima.

"Amerikanci su trčali, a ostali Srbi za njima. Ja ih nisam pratila jer sam primila udarac u nameri da ih razdvojim. Nakon pet minuta otprilike sam došla na mesto odakle su počeli da trče i videla sam tamnoputog muškarca kako leži na ulici, u nesvesnom stanju i kako mu ide krv iz očiju", rekla je 21-godišnja devojka iz Srbije.

Dodala je da je "jedan Amerikanac stajao pored njega i pokušavao da mu pomogne".

"Amir, koji je bio zadužen za lokal, pitao me je ko me je udario. Rekla sam da ne znam, a onda je on je otrčao za ostalima", navela je ona.

Na pitanje policije da li je radila u lokalu dala je negativan odgovor, a na pitanje da li je poznavala nekog iz grupe Srba i da li bi mogla da ih prepozna, ona je odgovorila da ih je videla prvi put.

"Ne sećam ih se jer sam i ja previše popila i sve se desilo jako brzo", rekla je, ali je na fotografijama prepoznala žrtvu, zatim, 33-godišnjeg Srbina sa britanskim pasošem i grčkog barmena", rekla je mlada Srpkinja.

Elefteros tipos citira i izjavu 36-godišnjeg bolničara koji je kolima Hitne pomoći došao na mesto zločina.

"U 03.18 smo dobili poziv da u glavnoj ulici u centru Laganasa leži čovek bez svesti koji ne diše. Odmah sam se sa kolegom uputio na mesto nesreće. Bio je bez svesti, nije disao, bile su očigledne povrede glave, ogrebotine i krv u desnoj polovini lobanje. Odveli smo ga u kliniku u koji smo stigli u roku od pet minuta. U kolima Hitne pomoći smo pokušavali reanimaciju", rekao je on.

Bakari Handerson je ubijen na grčkom ostrvu Zakintos 6. jula, nakon toga uhapšeno je devet osoba, među kojima sedam srpskih državljana.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva