:

:

TV Most

clock

Februar 24, 2018   12:05

0

194

Sud: Proces za rehabilitaciju Nedića pri kraju


Sledeće javno ročište zakazano je za 26. mart, kada je planirano saslušanje poslednjeg predloženog istoričara Aleksandra Stojanovića.



Ovaj postupak je iniciran 2008. godine, ali je rasprava pred sudskim većem, kojoj prisustvuje i javnost počela u decembru 2015. godine, od kada je sud saslušao četiri svedoka i pet istoričara.



U sudu kažu da je ostalo da se ispita još jedan istoričar, pa ako predlagači rehabilitacije ne budu imali nove predloge, njegovim ispitivanjem dokazni postupak bi trebalo da bude okončan.



Sud takođe očekuje okončanje vanparničnog postupka, proglašenja nestalog lica za umrlo - Božidara Nedića, inače oca predlagača rehabilitacije Aleksandra Nedića.



Predlagač rehabilitacije je Nedićev praunuk.




Iako nije ispitano mnogo svedoka, postupak je u više navrata bio ukočen po par meseci zbog pribavljanja određene dokumentacije od službi bezbednosti i rasprave o njima, kao i zbog zahteva jevrejskih opština da se umešaju u postupak i osporavaju vraćanje građanskih prava Nediću.



Sud međutim pravo mešanja nije dozvolio, a tu odluku je potvrdio i Apelacion sud, budući da je ovo "jednostranački postupak" koji se vodi po pravilima vanparničnog postupka i nema "druge strane".



Nedićevi potomci zatražili su zahtevom za rehabilitaciju od suda da poništi Uredbu Vlade FNRJ kojom je Milan Nedić proglašen za narodnog neprijatelja i na osnovu koje su mu oduzeta građanska i imovinska prava, odnosno da ga rehabilituje.



Milan Nedić nikada nije bio osuđen, niti je protiv njega podignuta optužnica. Navodno je u pritvoru izvršio samoubistvo, a nikada nije objavljeno gde je sahranjen.



Postupak po zahtevu za rehabilitaciju izazvao je negodovanja u javnosti, budući da jedan deo građana smatra da je Nedić zločinac i da sud treba da odbije rehabilitaciju.



 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva