:

:

TV Most

clock

Septembar 13, 2018   17:05

0

249

Sud odbio zahtev tužilaštva, novo veće odlučuje o Mladiću


U svojoj odluci koju je danas objavio Mehanizam krivičnih sudova u Hagu, sudija Džozef E. ÄŒiondo Masanče je naveo da zahtevu tužilaštva nedostaju zakonski osnovi, imajući u vidu da statut Mehanizma ne dozvoljava žalbe na odluke predsednika Mehanizma ili tročlanog sudskog veća.Tužilaštvo je tvrdilo da je odluka sudije Žan Klod Antoanetija suprotna sudskoj praksi i tražilo da predsednik Mehanizma, sudija Meron, imenuje tročlano sudsko veće koje će ponovo odlučivati o Mladićevom zahtevu za izuzeće.



Antoaneti je nedavno doneo odluku kojom je usvojio argumente Mladićeve odbrane da bi sudije Teodor Meron, Karmel Ađijus i Liju Daćun mogli da budu pristrasni prilikom odlučivanja o žalbi Mladića na prvostepenu presudu, kojom je on prošle godine osuđen na doživotni zatvor zbog genocida.Meron, Ađijus i Daćun su učestvovali u donošenju ranijih presuda Haškog tribunala, kojim su Mladiću podređeni oficiri Vojske Republike Srpske osuđeni zbog genocida i drugih zločina u Srebrenici, u julu 1995.



U tim presudama, prema oceni odbrane, Meron, Ađijus i Daćun su unapred utvrdili i Mladićevu krivicu za genocid u Srebrenici, donoseći zaključke o generalovoj ulozi i odgovornosti.Umesto njih, sudija Antoneti je u apelaciono veće postavio sudije - Emparanija Mami Ričard Radžonsona, Priska Matimba Nijambea i Geberdao Gustava Kama.



Osim sudije Nijambe, koja se protivila osudujućoj presudi generalu VRS Zdravku Tolimiru za genocid u Srebrenici, dvojica novoimenovanih sudija nisu imale iskustvo u procesima za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, ali su sudile za zločine u Ruandi, preneli su mediji.



Sudija Ađijus predsedavao je veću tribunala koje je izreklo osuđujuću presudu grupi oficira VRS predvođenih Vujadinom Popovićem i Ljubišom Bearom, osuđenim na doživotni zatvor zbog Srebrenice.



Sudija Meron predsedavao je žalbenim većem tribunala koje je potvrdilo prvostepenu osudujuću presudu i doživotnu zatvorsku kaznu generalu VRS Zdravku Tolimiru zbog genocida u Srebrenici, kao i žalbenim većem koje je generala VRS Radislava Krstića osudilo na 35 godine zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici.



Kineski sudija Daćun bio je predsedavajući u procesu protiv oficira VRS Vidoja Blagojevića koji je zbog zločina u Srebrenici bio osuđen na 15 godina zatvora.



Meron je bio dugogodišnji predsednik tribunala, a sada je predsednik rezidualnog Mehanizma, pravnog naslednika Tribunala.


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva