:

:

TV Most

clock

Maj 28, 2017   12:05

0

157

Subvencije i za domaće investitore, koji su preduslovi?

Nadležni su zbog toga ove godine snizili limit za visinu investicije koja može dobiti takvu pomoć, u najnerazvijenijim područjima dovoljno je da to bude ulaganje od 100.000 evra, a u najrazvijenijim najmanje pola miliona evra.

Domaća investicija vredna šest i po miliona evra raste u Surdulici. "Alfa plam" iz Vranja izgradio je halu, kupio mašine i zaposlio više od polovine planiranih radnika, sada od države dobija prvu ratu od ugovorenih 1.400.000 evra dotacije. Za vranjskog proizvođača grejnih tela koji je u toj branši svetska marka, sopstvena fabrika kotlova otvara novu fazu poslovanja.

"Ovim će biti zatvoren ciklus i 'Alfa plam' neće zavisiti od drugih podizvođača. Ovim će biti zaposleno oko 216 radnika i to ovde u Surdulici, što je vrlo značajno. Imaće solidne plate a za nas predstavlja jednu veliku sigurnost", ističe vlasnik preduzeća Miroljub Aleksić.

Zavisno od razvijenosti, opštine su razvrstane u pet kategorija. U devastiranim područjima sada je dovoljno da se ulaganjem zaposli najmanje deset radnika, za koje država daje subvenciju po 7.000 evra i pomoć do 30 odsto ukupne investicije.

Ministar privrede Goran Knežević očekuje da se na taj način za ulaganje u mala, nerazvijena područja, javi što više investitora. Imali smo slučaj prošle godine kad smo odbili ljude koji su zapošljavali 30-40 radnika u Brusu ili Blacu što je za njih kao 5.000 u Beogradu, dodaje Knežević.

Od domaćih investitora subvencije za novu fabriku prvi je iskoristio "Bekament" iz Aranđelovca. U toku je realizacija još četiri ugovora, za investicije u Surdulici, Temerinu, Sečnju i Čačku koje bi trebalo da zaposle 525 radnika.

"Od trenutka otvaranja javnog poziva, interesovanje domaćih kompanija je višestruko veće nego prethodne godine. U prva dva meseca imamo više od 50 kompanija koje su zainteresovane za učešće", napominje Tamara Jurić iz Razvojne agencija Srbije.

Država je u ovoj godini planirala 64 miliona evra za isplatu rata postojećih i ugovaranje novih podsticaja za investitore.

Sve investicije moraju biti proizvodno i izvozno orijentisane, izuzetno za tu pomoć mogu konkurisati i firme iz sektora usluga, ako su okrenute međunarodnoj trgovini i otvaraju najmanje 15 radnih mesta.

U prošloj i ovoj godini potpisano je 30 ugovora, za investicije vredne oko 300 miliona evra koje bi trebalo da zaposle više od 20.000 radnika.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva