:

:

TV Most

clock

Oktobar 22, 2015   12:05

0

112

Strukturne reforme ključ za dalji razvoj regiona

Vlahović je ukazao da će brzina njihove realizacije u naredne dve ili tri godine biti ključni rizik za Srbiju na putu održivog rasta.

"Za naše nacionalne ekonomije i čitav region je najveći problem nasleđena sturkturna neefikasnot i činjenica da se na tom planu nije puno uradilo", ukazao je Vlahović na otvaranju regionalne konferencije pod nazivom "Efikasnost pristupanja EU i unapređenje regionalne konkurentnosti".

Vlahović je, navodeći primer Srbije, ukazao da su sve do 2008. svi strukturni problemi bili maskirani visokim prilivima stranih direktnih investicija.

Tek 2008. godine, kako je ukazao, svetska kriza je jasno ogolila šta je suština problema naših ekonomija, a to je strukturna neefikasnost, nepovoljna struktura ekonomija regiona u kojima dominira sektor razmene i usluga.

Vlahović smatra da Vlada Srbije nije iskoristila prvi period ekonomske krize kako bi završila strukturne reforme i da je spas tražen u povećanju javnog duga kako bi se na taj način finansirala potrošnja.

On je podsetio da je Srbija ove godine prekinula sa takvom politikom i po prvi put svoju fiskalnu konsolidaciju zasnovala na merama štednje, što je kako je naveo, dovelo do veoma dobrih fiskalnih rezultata.

"Danas naš deficit iznosi dvostruko manje nego u 2014, danas bismo, da se nije desila promena odnosa dolara i evra, verovatno imali javni dug isti kao prošle godine", ukazao je Vlahović.

On je naveo da će u naredne dve ili tri godine brzina u ispunjavanju strukturnih reformi biti ključni rizik za Srbiju na putu održivog rasta.

Predsednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković poručio je da nije dovoljan nacionalni, već i regionalni pristup za rešavanje sistemskih problema sa kojima se suočavaju ekonomije regiona, jer je to jedini način za povećanje konkurentnosti zemalja Zapadnog Balkana.

"Uz nedovoljno jake institucije, unutrašnje slabosti, globalna konkurentnost deluje nedostižno, a poseban problem je visoka stopa nezaposlenosti u regionu koja iznosi preko 20 odsto, dok je nezaposlenost mladih veća od 45 odsto", naveo je on.

Mijušković je rekao da se ovim pitanjem region posebno mora baviti ubuduće.

Govoreći o makroekonomskim pokazateljima u Crnoj Gori, on je rekao da će stopa rasta u 2015.godini iznositi oko 3,5 odsto BDP-a, inflacija 0,3 odsto, da je javni dug u porastu i iznosi oko 60 odsto, stopa nezaposlenosti 18 odsto, i ukazao da je veliki problem spoljnotrogovinski deficit koji je posledica slabe konkurentnsoti privrede.

"Za naš dalji dugoročini rast potreban je ekonomski rast celog regiona, jer to povećava naše šanse", rekao je Mijušković.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva