:

:

TV Most

clock

April 05, 2017   12:05

0

150

Struja neće poskupeti u naredne tri godine

Upravni odbor EPS-a, koji je razmatrao plan poslovanja preduzeća do kraja 2019. godine, odlučio je da će sa Svetskom bankom, Međunarodnim monetarnim fondom (84, MMF) i nadležnim ministarstvom, EPS analizirati kretanja tržišnih cena struje i ukoliko bude bilo potrebe da cena bude povećana, tražiće od Agencije za energetiku da im se to dozvoli.

Smanjenjem razlike između tržišne i sadašnje cene električne energije za domaćinstva i male kupce, kako se navodi, bili bi smanjeni rizici EPS-a da preduzeću ponestane para, dok bi se realnom cenom omogućio razvoj i nove investicije, a to tim pre, ako se zna da je cena električne energije za garantovano snabdevanje u Srbiji znatno ispod cena u regionu i Evropi.

U najnovijem planu poslovanja EPS-a, piše dalje ovaj beogradski list, upravo to je dovelo do manjka invseticija u nove kapacitete, nedostatka novca za održavanje zastarelih objekata, kao i povećanja potrošnje sturje za grejanje.

Cilj EPS-a, kako se navodi, je da u naredne tri godine poboljša naplatu struje i u ovoj godini ona bi trebalo da iznosi 95,5 odsto, 2018. da bude 96,4 odsto, a da 2019. dostgne 96,8 odsto.

Da bi bila povećana naplata, neophodno je uvođenje jedinstvenog sistema naplate, centralizacijom ugovora o prodaji električne energije i uvođenjem sistema pametnih merenja, a na taj način, samo u ovoj godini, bilo bi obezbeđeno dodatnih 1,2 miliona dinara prihoda.

Ovakvo poboljšanje naplate struje omogućilo bi da preduzeće postane profitabilnije i likvidnije, kao i da izdrži konkurenciju koja će biti sve veća sa liberalizacijom tržišta.

Kako piše dnevni list Politika, kroz smanjenje krađe struje EPS bi ostvario dodatni prihod od 1,1 milijardu dinara u 2017. u odnosu na 2016.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva