:

:

TV Most

clock

Avgust 08, 2015   12:05

0

191

Struja mora da se plati, nema povlašćenih

U Ministarstvu energetike potvrdili su RTS-u da im je paraćinska "Staklara" dostavila dokumetaciju kao garanciju da će do srede uplatiti dogovoreni deo duga za struju i gas.

Da li je preduzeće državno ili privatno nema razlike. Svako neplaćanje dobavljačima, prema oceni ekonomskih stručnjaka, udarac je na budžet i dodatni pritisak na poreske obveznike.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dragan Đuričin kaže da se država opredelila za politiku čvrstog budžetskog ograničenja.

"To znači da na nivou države prihodi i rashodi moraju da se usklađuju i do sada su postignuti značajni rezultati. Politika čvrstog budžetskog ograničenja znači da se ona ne primenjuje samo na nivou države već i na nivou privrednih subjekata", kaže Đuričin.

Ističe da se privredni subjekti moraju ponašati u skladu sa svojim troškovima i moraju plaćati svoje obaveze.

Statistika "Srbijagasa" i EPS-a pokazuje da su najveći problem stari dugovi i preduzeća u restruktuiranju, dok građani sve redovnije plaćaju račune.

"Postoji jedna mala grupa kupaca koja ne poštuje svoje obaveze za utrošenu električnu energiju. To je 7,5 do osam odsto od ukupnog broja kupaca, čija dugovanja iznose oko 60 odsto ukupnih potraživanja EPS-a", kaže Radovan Stanić iz "EPS Snabdevanja".

I građani podržavaju rešenost države da naplati dugove i od onih koji imaju a jednostavno neće da plaćaju.

"Čim primim penziju, osnovni mi je zadatak da raspodelim sredstva i da izmirim sve obaveze prema državi", kaže jedan penzioner.

Država mora da radi svoj posao i mora da nađe način naplate, navodi građanka i dodaje da su oni koji ne plaćaju obično bogatiji.

"Što se tiče nas radnika i siromašnijeg sloja, oni gledaju da najpre plate račune. I kada dođe do isključenja oni su prvi na udaru, a ovi koji duguju puno, njih uglavnom neko štiti", rekao je anketirani građanin.

Vlada je kategorična u stavu da utrošeni energenti moraju da se plate. Preduzeća, kažu, moraju da podvuku finansijsku crtu poslovanja i počnu redovno da izmiruju račune, jer zaštićenih od makaza i zavrtanja ventila neće biti.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva