:

:

TV Most

clock

Mart 10, 2015   12:05

0

202

Stručnjak za fondove EU: Nismo iskoristili novac

Stručnjak za fondove Evropske unije Ognjen Mirić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je zbog zastoja u korišćenju novca iz pretpristupnih fondova došlo zbog decentralizovanog sistema uprave.

Ističe da projekti koji su u nadležnosti vlade još uvek nisu ugovoreni i da je rok za to polovina 2018. godine.

Dodaje da su neki od uzroka problema tajna tenderska dokumentacija i neiskusni činovnici koji ovaj posao rade prvi put.

"Reč je o bespovratnoj pomoći, ali nedostaje određeni broj službi, bez obučenih ljudi ovo ne može da se uradi, a potrebna je i podrška u pripremi projektne dokumentacije...", rekao je Mirić.

Kako kaže, sredstva za 2014. su odobrena od strane država članica i ostalo je da vlada i EU potpišu sporazum.

Nešto od tih sredstava ići će za poplave, izgradnju nasipa, i prevencije u zaštiti od poplava. Tu ulaze i investicije za Termoelektranu "Nikola Tesla", za sprovođenje reforme javne uprave, rekao je Mirić.

Prema njegovim rečima, Vojvodina je dobar primer kako treba koristiti sredstva iz EU, jer od 2010. godine učestvuje u programu prekogranične saradnje. Centralna Srbija je u nepovoljnijoj poziciji, dok su Brus, Blace i Niš takođe dobri primeri.

Govoreći o poljoprivredi i ruralnom razvoju, Mirić je istakao da se od poljoprivrednika očekuje da imaju biznis plan kako da prošire kapacitete, ali i da imaju finansijske kapacitete, jer moraju da sprovedu taj projekat.

"Ukoliko se projekat sprovede kako treba, 50 odsto se vraća kroz IPA fond", rekao je Mirić.

Rok za korišćenje tih sredstava je jun 2017. za ulaganje, a period za ugovaranje je tri godine.

"Kontrolu će raditi Ministarstvo finansija i posebna kancelarija za reviziju programa, nezavisni organ koji finansira Evropska unija. Tu kontrolnu ulogu može da ima i evropski revizorski sud", kaže Mirić.

Poslanici, dodaje, treba da imaju nadzornu ulogu u korišćenju IPA fondova - da nadgledaju i kontrolišu rad vlade, kako bi bili ispunjeni svi preduslovi za korišćenje.

U narednih sedam godina Srbiji će iz IPA fondova EU na raspolaganju biti milijardu i po evra. Novina je da se tim novcem više neće finansirati pojedinačni, već sektorski projekti.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva