:

:

TV Most

Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija

clock

Februar 09, 2018   12:05

0

192

Stručna javnost 13. februara o upravljanju otpadom u Srbiji


Ivana Stojiljković, predsednica skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine rekla je Tanjugu da izmene i dopune zakona uvode dozvolu za uvoz neopasnog otpada radi tretmana, odnosno ponovnog iskorišćenja, ali i zabranu uvoza otpada radi iskorišćenja u energetske svrhe.


Ona je rekla da su propisane vrste postrojenja koja mogu ponovo koristiti uvezen neopasni otpad, a koje moraju posedovati integrisane dozvole, što će, kaže, predstavljati jasnu kontrolu zagađivanja životne sredine.


Stojiljković ukazuje da je cilj što veći stepen reciklaže kako bi se otpad smanjio na najmanju moguću meru, a inače taj princip "cirkularne ekonomije", ističe, predstavlja razvojnu šansu za Srbiju, otvaranje radnih mesta i očuvanje životnog okruženja.


Stojiljković kaže da se uvode stroge sankcije i kazne za protivzakonito upravljanje i odlaganje otpada.


O tome će 13. februara u Narodnoj skupštini razgovarati predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine, Agencije za zaštitu sredine, Instituta za javno zdravlje, Privredne komore Srbije, kao i privrednih društva, civilnog društva...


Na skupu koji organizuju Regionalni centar za životnu sredinu i udruženje UNEKOP iz Paraćina biće reči i o opasnom otpadu koji je pronađen u Obrenovcu, ali i o drugim “ekološkim zločinima”.


“Obrenovac, nažalost, nije jedino mesto u Srbiji koje je postalo skladište potencijalno opasnog otpada. Apelujemo da građani odgovorno prijavljuju svaki sumnjivi otpad u svojoj okolini jer su oni najveći saveznici u borbi za očuvanje zdrave životne sredine”, rekla je Stojiljković.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva