:

:

TV Most

Foto: Foto Večernje Novosti

clock

Jun 24, 2018   16:03

0

137

Å trbac: Počela hapšenja Srba po hrvatskim poternicama


 



On je u saopštenju naveo da je jutros na prelazu Batrovci uhapšen Duško Gaćeša zbog navodnog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom u ratu devedesetih na području opštine Benkovac.



Prema njegovim rečima, Gaćeša do sada više puta putovao u više evropskih zemalja i nije imao nikakvih problema sa prelaskom granica, ali je prvi put krenuo u Hrvatsku.



Štrbac je naveo da se on nije nalazio na spisku Državnog odvjetništva Republike Hrvatske osumnjičenih, osuđenih i optuženih za ratne zločine sa stanjem na dan 31. marta 2013. godine, na kojem je bilo 1.577 imena.



Dodao je da je na osnovu međunarodnih poternica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, do sada uhapšeno 168 osoba, od kojih je 61 ekstradiran u Hrvatsku, a protiv njih 23 postupak je obustavljen ili je optužba odbijena.



"Ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih poternica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od strane Hrvatske. Trenutno se u hrvatskim zatvorima zbog krivična dela ratnih zločina nalazi 28 lica srpske nacionalnosti, pripadnika bivših JNA i SVK, od kojih je 19 pravosnažno osuđeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presuda", naveo je Štrbac.


Izvor: Večernje novosti

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva