:

:

TV Most

Foto: Opština Gračanica

clock

Februar 20, 2018   12:05

0

106

Strategijom rešavati probleme Roma


Kako se u saopštenju opštine navodi, u konsturktivnom razgovoru dogovorena je izrada strateškog dokumenta, kojim bi se identifikovali i rešavali najveći problemi romske zajednice.

„Kao najveće probleme identifikovali smo loše stambene uslove, siromaštvo i nedostatak obrazovanja. ÄŒuo sam dosta korisnih stvari i načelno je dogovoreno da do 8. aprila izradimo strateški dokument oko saradnje Opštine Gračanca i romske zajednice koji bi se odnosio na rešavanje tih problema“, kazao je Popović nakon sastanka.

Predstavnici romskih organizacija bili su zadovoljni održanim sastankom sa prvim čovekom Opštine Gračanica i zainteresovanošću lokalne samouprave za aktuelne probleme.

„Bilo je potrebno da sednemo i razgovaramo o gorućim problemima koje moramo rešiti. Potrebna je zdrava incijativa i nadam se da ćemo ovim strateškim dokumentom i saradnjom sa lokalnim strukturama rešiti ili smanjiti probleme“, kazao je nakon sastanka Gazmen Salijević iz Evropskog centra za pitanja manjina (ECMI).

U saopštenju se dodaje i to da je tema razgovora bila je i mogućnost pronalaženja sredstava za angažovanje romskog prevodioca, s obzirom da je romski jezik u opštini Gračanica jezik u službenoj upotrebi. Predsednik Popović je istakao da je određeni broj Roma zaposlen u sektoru obrazovanja, zdravstva i komunalnom preduzeću.

Osim predstavnika ECMI na sastanku sa predsednikom Opštine bili su i predstavnici organizacija VOREA i Romske incijative „Hak“.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva