:

:

TV Most

clock

Septembar 17, 2017   12:05

0

181

Strategija razvoja kulture biće usvojena do kraja godine

On je gostujući u emisiji "Sedmica" na Radio Beogradu izjavio da je zadovoljan odzivom, sugestijama pa i kritikama u javnoj raspravi koja je u toku.

Proriteti Ministarstva i ono što može da obeća u narednom periodu biće završetak započetih investicionih radova.

"Dva velika muzeja, rekonstrukcija manastira Hilandar, Veliko narodno pozorište u Subotici – biće to najvece pozorište u regionu, sa tri scene i koncertnom salom, obnova pozorišta u Somboru i Vranju. Do kraja godine otvorićemo i Kulturni centar u Pekingu, što će biti najveći iskorak ne samo za minstarstvo, već i za celu Vladu", istakao je ministar Vukosavljević.

On je odgovarajući na kritike da je strategija zbog poglavlja o čuvanju indentiteta i ćirilice etnocentricna, poručio da je rec o pogrešnom, pomalo pakosnom terminu.

„Moramo poći od pretpostavke šta je ono što je nesumnjivo, a to je da je ćirilica pismo srpskog jezika. Nadam se da je to nesporno, da je to izraz našeg kulturnog nasledja i identiteta. Prema svim svetskim standardima jedan jezik ima jedno pismo. Kritičare bih voleo da čujem da navedu bar jedan primer u svetu koji je izuzetak od principa „jedan jezik - jedno pismo“. Mere za očuvanje cirilice smo uveli zbog toga što je jedno pismo živo onoliko koliko se koristi“, rekao je Vukosavljević.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva