:

:

TV Most

clock

Februar 23, 2015   12:05

0

206

Strategija EU za ukapljeni plin



U predlogu strategije, koji je procurio u javnost, kaže se da EU mora diversifikovati svoje obezbjeđenje plinom i učiniti je otpornijom na moguće prekide isporuke i s tim vezi će pripremiti zakonodavni paket.

Komisija najavljuje i strategiju za ukapljeni plin (84, LNG), što može biti veliki podsticaj za ubrzanje izgradnje LNG terminala na Krku.

„Komisija će pripremiti sveobuhvatnu strategiju za ukapljeni prirodni plin (84, LNG) i njegovo skladištenje. Sarađivaće sa zemljama članicama na razvoju pristupa do alternativnih dobavljača, uključujući Južni plinski koridor, Sredozemlje i Alžir, kako bi smanjili postojeću ovisnost o pojedinim dobavljačima“, kaže se u prijedlogu strategije.

Komisija ističe da bi infrastrukturni energetski projekti koji su u interesu svih zemalja članica trebalo da dobiju podršku u sklopu novog investicionog plana Evropske komisije.

„Odgovorajuća infrastruktura je preduslov za dovršetak energetskog tržišta, integrisanje energije iz obnovljivih izvora za bezbednost objezbeđenja. Komisija će podržati provođenje velikih instrastrukturnih projekata“, kaže se u predlogu Komisije i dodaje da će tokom ove godine formirati Infrastrukturni forum na kojem bi se raspravljalo o napretku u velikim infrastrukturnim projektima.

Prema dokumentu od 19 stranica, strategija za energetska unija počiva na 15 tačaka s ciljem pobošljanja sigurnosti obezbjeđenja jačanjem koordinacije među zemljama članicama.

U dokumentu se navodi da međuvladini sporazumi o obezbeđenju energijom, koje zemlje članice potpisuju s trećim zemljama, moraju u potpunosti biti u skladu sa zakonodavstvom EU-a i moraju biti transparentniji.

S tim delom se ne slaže mađarski premijer Viktor Orban, koji je od Rusije dobio povoljne cene za ugovoreni plin, ističući da to narušava suverenost nacionalnih država.

Prijedlog za uspostavljanje energetske unije napala je i britanska evroskeptična stranka UKIP, koja u tome vidi pokušaj

„Brisela da uspostavi kontrolu nad svim međunarodnim energetskim ugovorima“.

U predlogu strategije se kaže da se znatne uštede energije mogu postići boljom izolacijom i renoviranjem postojećih zgrada. Takođe se kaže da se u saobraćajnom sektoru treba poboljšati energetska učinkovitost, postupno smanjivati upotreba fosilnih goriva i postepeni prelazak na alternativna goriva.

Izvor: Hina

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva